Uncategorized

Perníčky

Vánoční perníčky jsou tradiční cukroví, které začínají pověstný seznam , kdy jaký druh začít péct. Recept který s vámi budu sdílet mám napsaný ve svém kuchařském bloku již několik let, nevím kde jsem ho tenkrát našla. Je to ale ten nejlepší recept který jsem kdy měla.

500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
1 PL holandského kakaa
1 PL perníkového koření
trocha skořice
1 ČL jedlé sody
1 ČL prášku do pečiva
2 vejce
100 g másla nebo rostlinného tuku ( například pro alergiky).
5 PL medu

Chtěla bych vám sem dát extra propracovaný recept ale ono je to všechno vlastně jednoduché.
Ve větší míse smíchám všechny sypké suroviny. Máslo rozpustím a rozmíchám s medem, teplem med povolí a lépe se pak zapracuje do těsta. Do sypkých surovin přidám med s máslem a vejce a začíná ta těžší část pokud nemáte robota nebo někoho kdo to za vás zpracuje. Jedno je stejné u robota i lidské síly, těsto je připravené k uložení do lednice, pokud je nelepivé, propracované a lesklé. Chvíli to trvá, dejte si ale záležet. Poté ho uložím do sáčku, potravinové folie a uložím do lednice. Nejlépe nechám den uležet, ale můžete i déle. Pokud chcete péct ještě týž den, dejte těsto alespoň na hodinu do lednice a znova propracujte. Důkladné propracování těsta vyžene vzduch a perníčky pak nepraskají.

Ideální teplota je 175 stupňů a zárukou měkkých perníčků je silnější těsto a krátká doba pečení. Troubu rozpaluji na 180 stupňů a perníčky nechávám cca 8 minut podle tloušťky, pokud máte tenké, tak opravdu jen 5 minut. Jakmile zavoní je čas je vytáhnout. 

A ještě dobrý typ, těsto po vyndání z lednice znovu dobře propracujte, odměnou vám bude krásně lesklé, pružné těsto.

Perníčky se většinou potírají hned po vytažení z trouby bílkem, někdo potírá mlékem, já ničím. Když je těsto dobře propracované, mají perníčky po upečení až sametový vzhled.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *