![](http://mamamiluje.cz/wp-content/uploads/2018/03/Snapseed-1140x855.jpg)
Velikonoční mazanec
Velikonoce budou za chvíli ťukat na dveře a k nim mimo barvení vajíček a pletení pomlázky patří pečení. Všichni znáte mazanec a nádivku i beránka.
Svatý neboli Pašijový týden začíná Květnou nedělí a končí o týden později, v neděli, na Boží hod Velikonoční. Mezi nejznámější dny patří Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota. Přestože jsou Velikonoce křesťanský svátek, tradice nedodržujeme.
U nás vypadají Velikonoce obyčejně, jednoduše. Týden dva před Velikonocemi připravíme s dětmi výzdobu. Čím jsou větší, tím více se s ním snažím vyrábět. O víkendu upečeme beránka, mazanec a nádivku. Na Boží hod Velikonoční obarvíme a ozdobíme vejce. Na Velikonoční pondělí se děti vydávají s pomlázkami do ulic vesnice. Pro mě jsou Velikonoce spíše taková oslava jara, je to znak, že už je zima za námi, i když to venku ne vždy tak vypadá.
Nejraději mám Mazanec. Plný mandlí, rozinek namočených v rumu, vláčný, ke kávě. Příprava je přitom jednoduchá. Kynutého těsta se nebojte. Pro mě je kynuté těsto to nejlepší co může být. Stačí se mu věnovat a odmění Vás.
Potřebujete:
200 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
100 g cukru
1/4 l mléka
1 kostka droždí
140 g Ztuženého tuku (nebo másla)
2 žloutky
špetka soli
citronová kůra z jednoho bio citronu.
50 g rozinek
80 g mandlí
Jako první jsem namočila rozinky do rumu. Nejlépe přes noc. Použít můžete také teplou vodu nebo rozinky namočit do mléka.
Ve velké míse jsem smíchala obě mouky a cukr. Přidala jsem rozdrobené droždí, vlažné mléko, žloutky a ztužený tuk. Nakonec jsem přidala citronovou kůru. Bio citron koupíte v každém větším supermarketu. Těsto jsem důkladně zpracovala. Dejte si záležet, všechny suroviny je důležité mít zapracované a tím vytvořit hladké kompaktní těsto. Těsto jsem po zpracování nechala zhruba dvě hodiny odpočívat na teplém místě poprášené moukou a přikryté utěrkou. Těsto zvětšilo svůj objem třikrát. Pokud jsou pro vás dvě hodiny dlouhá doba, alespoň hodinu by těsto odpočívat mělo.
V době kynutí jsem si připravila mandle. Kupuji neloupané. Spařila jsem je vařící vodou. Někdy se mi stává, že nejdou snadno oloupat na první pokus, proleju je tedy studenou vodou a poté znova vařící. Mandle jsem nakrájela na různě velké kousky.
Kynuté těsto připravené k dalšímu zpracování jsem si rozdělila na 10 částí po cca 100 gramech. Každý z deseti bochánků jsem znova propracovala a přidala jsem také rozinky a mandle. Do každého dle potřeby. Malé Mazance jsem pekla na plechu vyloženým pečícím papírem. Hotový mazanec jsem přendala na plech, uprostřed nahoře jsem lehce nařízla kříž, pomazala bílky a posypala mandlemi. Před pečením jsem je nechala ještě 30 minut odpočívat na plechu. Nechávejte mezi nimi mezeru, zvětší svůj objem, tak ať se vám nespečou dohromady.
![](http://mamamiluje.cz/wp-content/uploads/2024/03/20180310_115300716_iOS-1024x768.jpg)
Pekla jsem na 180 stupňů cca 30 minut. Mazance sem po zhruba 15 minutách přikryla pečícím papírem také z vrchu, začali mi chytat více barvy než bylo potřeba. Po přikrytí jsem je pekla dalších 15 minut, barva byla zlatavá a těsto se po zkoušce špejlí nelepilo.
![](http://mamamiluje.cz/wp-content/uploads/2024/03/20180310_131834428_iOS-1024x1024.jpg)
Sladké jsou tak akorát, nic přeslazeného. Jsou vláčné, měkké ale ne suché a dusivé. Prostě výborné. Vyzkoušejte a napište mi, jak se vám povedli.
Dále mám pro vás výborný recept na velikonoční nádivku, tak vydržte :-).
![](http://mamamiluje.cz/wp-content/uploads/2018/03/Velikonocni-nadivka-3-scaled.jpg)
![](http://mamamiluje.cz/wp-content/uploads/2024/03/Jak-se-nezblaznit-se-tremi-detmi-po-ranu-od-pondeli-do-patku-75x75.png)