Uncategorized

Velikonoční mazanec

Velikonoce budou za chvíli ťukat na dveře a k nim mimo barvení vajíček a pletení pomlázky patří pečení. Všichni znáte mazanec a nádivku i beránka. 

Svatý neboli Pašijový týden začíná Květnou nedělí  a končí o týden později, v neděli,  na Boží hod Velikonoční. Mezi nejznámější dny patří Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota. Přestože jsou Velikonoce křesťanský svátek, tradice nedodržujeme.

U nás vypadají Velikonoce obyčejně, jednoduše. Týden dva před Velikonocemi připravíme s dětmi výzdobu. Čím jsou větší, tím více se s ním snažím vyrábět. O víkendu upečeme beránka, mazanec a nádivku. Na Boží hod Velikonoční obarvíme a ozdobíme vejce. Na Velikonoční pondělí se děti vydávají s pomlázkami do ulic vesnice. Pro mě jsou Velikonoce spíše taková oslava jara, je to znak, že už je zima za námi, i když to venku ne vždy tak vypadá. 

Nejraději mám Mazanec. Plný mandlí, rozinek namočených v rumu, vláčný, ke kávě. Příprava je přitom jednoduchá. Kynutého těsta se nebojte. Pro mě je kynuté těsto to nejlepší co může být. Stačí se mu věnovat a odmění Vás.  

Potřebujete:

200 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
100 g cukru
1/4 l mléka
1 kostka droždí
140 g Ztuženého tuku (nebo másla)
2 žloutky
špetka soli

  citronová kůra z jednoho bio citronu.
50 g rozinek
80 g mandlí

Jako první jsem namočila rozinky do rumu. Nejlépe přes noc. Použít můžete také teplou vodu nebo rozinky namočit do mléka.

Ve velké míse jsem smíchala obě mouky a cukr. Přidala jsem rozdrobené droždí, vlažné mléko, žloutky a ztužený tuk. Nakonec jsem přidala citronovou kůru. Bio citron koupíte v každém větším supermarketu. Těsto jsem důkladně zpracovala. Dejte si záležet, všechny suroviny je důležité mít zapracované a tím vytvořit hladké kompaktní těsto. Těsto jsem po zpracování nechala zhruba dvě hodiny odpočívat na teplém místě poprášené moukou a přikryté utěrkou. Těsto zvětšilo svůj objem třikrát. Pokud jsou pro vás dvě hodiny dlouhá doba, alespoň hodinu by těsto odpočívat mělo. 

V době kynutí jsem si připravila mandle. Kupuji neloupané. Spařila jsem je vařící vodou. Někdy se mi stává, že nejdou snadno oloupat na první pokus, proleju je tedy studenou vodou a poté znova vařící. Mandle jsem nakrájela na různě velké kousky. 

Kynuté těsto připravené k dalšímu zpracování jsem si rozdělila na 10 částí po cca 100 gramech. Každý z deseti bochánků jsem znova propracovala a přidala jsem také rozinky a mandle. Do každého dle potřeby. Malé Mazance jsem pekla na plechu vyloženým pečícím papírem.  Hotový mazanec jsem přendala na plech, uprostřed nahoře jsem lehce nařízla kříž, pomazala bílky a posypala mandlemi. Před pečením jsem je nechala ještě 30 minut odpočívat na plechu. Nechávejte mezi nimi mezeru, zvětší svůj objem, tak ať se vám nespečou dohromady. 

Pekla jsem na 180 stupňů cca 30 minut. Mazance sem po zhruba 15 minutách přikryla pečícím papírem také z vrchu, začali mi chytat více barvy než bylo potřeba. Po přikrytí jsem je pekla dalších 15 minut, barva byla zlatavá a těsto se po zkoušce špejlí nelepilo. 

Sladké jsou tak akorát, nic přeslazeného. Jsou vláčné, měkké ale ne suché a dusivé. Prostě výborné. Vyzkoušejte a napište mi, jak se vám povedli.

Dále mám pro vás výborný recept na velikonoční nádivku, tak vydržte :-).

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *