Organizace

Šetříme část 1. – Jak šetřit čas ráno se třemi dětmi?

Typické ráno s dětmi. Budím se já a dva menší najednou, poslepu zapínám kávovar, ohřívám mléka. Emma zapíná pohádku. Střídáme se v koupelně. Snídaně a zároveň příprava ven. Kontroluji e-maily a diář, v hlavě si přehrávám scénář co vše musím udělat, nakoupit, vyřídit, obvolat, na co nezapomenout, co zaplatit. Kontrola věcí do školky a tak dále. Každý den odcházíme v menším nebo větším chaosu a nejvíc vyčerpávající je to pro mě jako pro mámu. Každé ráno mám pocit, že se čas několikanásobně zrychlí a na výpravu od probuzení máme cca 45 minut. A daleko víc stresující je pro mne navíc návrat do domácnosti kde zůstal chaos. Ale co s tím?

Vymyslela jsem si noty. Scénář kterého když se budu držet, možná nepůjde vše 100% ale určitě půjdou věci snadněji.

Hladký průběh rána začíná už předešlý den. Tady jsou body, které nám, ale především mě ( protože mi mámy většinou tohle vše zařizujeme) usnadňují následující den.

  • Projdu si s dětmi co je další den čeká ve škole a ve školce a tomu přizpůsobíme přípravu.
  • Kouknu na počasí a připravím dětem a sobě oblečení na další den, včetně náhradního oblečení do školky a Kubovi oblečení do tašky do auta, co by kdyby.
  • Naplním pračku prádlem které chci ráno dát prát, prášek, aviváž. Ráno pak stačí jen pračku zapnout. Když máme hodně prádla, tak si rovnou k pračce připravím další várku, abych nemusela ztrácet čas tříděním.
  • Svačina, pití a jídlo mimo domov. Je to pohodlné, ráno přijdu k lednici, vyndám svačiny a připravené jídlo a pití sebou, a nemusím ztrácet čas vymýšlením, přípravou a následným úklidem kuchyně. V chladných měsících u nás frčí termosky. Pro menší doporučuji B.box, pro větší Decathlon. Připravím si sáčky čaje do termosek, vodu do konvice. Ráno pak do termosky naliju 2/3 vařící vody a před odchodem naředím studenou tak, aby to nebylo moc horké.
  • Úklid přes spaním dětí. Nic nejde na sto procent, ale snažíme se vést děti k úklidu před spaním. Samozřejmě že v chladných měsících je to snažší, protože jsme více doma, v teplých měsících ale zase budeme do večera víc venku a tak doufám, nebude tolik co uklízet. Také učíme děti, že každá věc má své místo. Bedna na autíčka, na hry, panenky, oblečení pro panenky. Puzzle mají roztříděné v zip sáčcích. Někdy to jde, někdy je to náročné, únavné a k zbláznění. Někdy uklízet nechtějí a někdy to uklidí rádi. Nic není ideální.
  • Když děti usnou, sednu si povinnostem a projdu si co čeká mě další den nebo dny. Zkontroluji diář a zároveň doplním rodinný kalendář – ten se snažíme plánovat a koordinovat v neděli na další týden stejně tak jako plánování jídla a nákupů, ale o tom zase v dalším článku.

Co mi usnadní fungovaní po ránu? Tedy mimo všech předchozích kroků?

  • Rychlá snídaně, něco co nemusíme dlouho připravovat. Cereálie, palačinky, vafle nebo lívance připravené předchozí den, ovoce nebo cokoliv co lze vzít a sníst bez dlouhé přípravy. Když se snažíte za 45 minut od probuzení vypravit sebe a tři děti tak není čas ztrácet čas.
  • Uklizená myčka do které jen naházím nádobí od snídaně. Nutno ale podotknout, že tento krok se nám moc nedaří držet.
  • Natankované auto, protože není nic víc zdržujícího než když pospícháte a zjistíte že musíte jít v raním provozu ještě tankovat.

Celkově hlavně mně organizace domácnosti dost ulevuje. I tak to ale chce se třemi dětmi skvělý timemanagement.

A jaké máme tipy na rychlé svačinky?

Müsli tyčinky, mini müsli tyčinky. ovoce sušené mrazem, ovocné kapsičky, ovoce a zelenina, piškoty, preclíky, rýžové krekry slané i sladké. A více co je u dětí nejvděčnější rychlá svačina? Čerstvý suchý rohlík.

Jak probírají Vaše rána s dětmi? Stíháte? Odcházíte z domova v klidu nebo ve stresu? A kolik času potřebujete od probuzení do výpravy?

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *