Cestování

Autem k moři – Co v autě nesmí chybět

Cesta autem k moři s dětmi může být zábavná i náročná. Aby cesta probíhala hladce a bez zbytečného stresu, je důležité mít po ruce vše potřebné pro zábavu i pohodlí vašich ratolestí.

Příprava auta na cestu nezahrnuje jen servis a nákup organizérů ale také mít dostatek všeho po ruce. Technické vybavení auta nechám tentokrát mimo a zaměřím se spíše na to, co zařizují maminky.

Co je nejdůležitější mít v autě?

– doklady vaše a dětí včetně kartiček pojištěnce
– peníze (ideálně mějte drobné na mýtné pokud nechcete platit kartou)
– dokumenty od auta
– nabíječky a případně konektory na nabíjení ( nechcete jet s vybitým telefonem nebo navigací)

Miminko

Základ je kvalitní bezpečná autosedačka a dostatek potřeb po ruce v autě. Deku nebo letní fusak do autosedačky, aby nemuselo být miminko moc oblečení a zároveň jste jej mohli snadno a rychle zabalit. Náhradní dudlík ( pokud je potřeba), náhradní oblečení a věci na přebalení si dejte do kufru auta někam, kde je budete mít při zastávce hned po ruce. Do kabiny auta doporučuji hračky které zaujmou, neokoukané nebo naopak ty oblíbené. Každá máma ví, co má její miminko nejraději. Nezapomeňte ani na jakékoliv usínáčky na které je Vaše miminko zvyklé. Nám se hodně osvědčil bílý šum v telefonu, který nás jeden čas zachraňoval při cestách autem. Když byly děti malinké, vždy jsem měla po ruce horkou vodu v termosce, kojeneckou vodu, UM( když jsem zrovna nekojila), jídlo které miminko už může. Nejlepší věc kterou jsem pro děti pořídila byla před 11 lety tato termoska kterou stále máme. Nejen že v ní vydrží horká voda opravdu celou cestu k moři, v plastové nádobě pak můžete ohřát příkrm. Pokud chcete jídlo již rovnou připravené k podávání tak zkuste termosku od B.box, udrží jídlo teplé i studené dle potřeby. Pokud nechcete investovat do dětské termosky, doporučuji ještě tuto klasickou variantu kterou využijete i pro Vás.
Kojící maminky, nezapomínejte na sebe. Kvalitní jídlo, dostatek tekutin, pohodlné oblečení na kojení jsou základ. Spokojená máma rovná se spokojené miminko. Myslete na sebe.

Batolata a starší

Kvalitní autosedačka je nejdůležitější věc na cestu i u starších dětí. Dbejte na to, aby se v ní dítě cítilo pohodlně, chcete přece jen klidnou cestu a spokojené děti, které neprudí. Držák na telefon/tablet, stažené pohádky a písničky v telefonu/tabletu a sluchátka pro děti je naše MUST HAVE. Sluchátka ideálně taková, která jsou pro děti dělaná a mají nastavitelnou hlasitost zvuku pro děti. Emma s Kubou mají tyto. Proč sluchátka? Protože pokud máte v autě více dětí, nechcete aby se navzájem budily a také Vám to umožní mít chvíli klid. A to určitě oceníte při dlouhé cestě.

Každé z našich dětí má u sebe v autě deku nebo něco lehkého na přikrytí, pokud již nepoužívá autosedačku tak i polštářek. Mladší děti používají místo deky Swaddler od Lodger, oba ho mají od miminka, má perfektní rozměr a když je potřeba, poslouží na dovolené i jako osuška.

Mimo to má každé z dětí na dosah lahev s pitím. Lahev vybírejte ideálně takovou, kterou při otočení nevylije.

Malý batůžek je nepostradatelnou výbavou každého dítěte ať malého či velkého na cestu. V něm mohou mít hračky na hraní v autě, lahev s pitím, kapesníčky kterých není nikdy dost. Pro nejmenší se nám osvědčil batoh s Decathlonu, stojí pár korun a má hrudní sponu, což považuji u batohů pro děti za velmi důležité.

Must have anebo co máme po ruce.

Sáček nebo igelitka jako odpadkový koš. V autě také vozíme pro případ potřeby plastové příbory ( z pevného plastu na opakované použití), plastový kelímek (dětské z Ikea vydrží vše), silikonová brčka (lepší než ty papírová které se hned rozmočí), dostatek kapesníků ( nejraději máme v krabičce), vlhčené ubrousky a také vlhčený toaletní papír. Dezinfekce na ruce a respirátor je v našich autech už delší dobu povinná výbava. Respirátor se nám hodil například při návštěvě pohotovosti v Chorvatsku. Nezapomeňte brýle (kontaktní čočky) pokud je nosíte, sluneční brýle, čistou vodu která se vždy hodí a menší ručník.

Jídlo na cestu

Mimo řízků, které jsou česká klasika a kluci se na ně vždycky těší bereme další menší svačiny.
Pro děti ovocné kapsičky s přesnídávkou, kapsičky s jogurtem, ovoce a zeleninu umytou a nakrájenou na kousky, oříšky pro nás rodiče, různé cereální tyčinky, lyofilizované ovoce (nejlepší je mango a jahody) a různé ovocné sušené plátky. Doporučuji brát sebou termotašku, něco co využijete třeba také na pláž na chladné pití nebo třeba ovoce. Ideální do termotašky jsou také destičky, která lze dát opakovaně do mrazáku a tím prodlouží dobu studeného jídla a pití. Jako rychlá svačina jsou super také jogurty v kapsičkách, malá mléka s brčkem pokud máte milovníky mléka jako my. Různé domácí sendviče nebo bagety je ideální jídlo na cestu. Zkrátka to co máte rádi a víte, že se Vám to po cestě nemá šanci zkazit.

Další důležité věci po ruce

V kufru auta máme po ruce náhradní oblečení především pro děti, protože když cestujeme přes noc, jezdí v pyžamu, které je pohodlné a teplé. V Rakousku bývá někdy pěkná zima. Jakmile se udělá tepleji, děti se převlékají do lehčího oblečení. Náhradní oblečení je také pro případ ušpinění, polití nebo jakýkoliv dětských nehod. Dále tam máme kartáčky na zuby, malou ústní vodu a pastu za zuby a malou kosmetickou taštičku. Většinou Vás totiž ubytují až odpoledne a tak se ráda cítím jako člověk.
V kufru auta máme také hned po ruce základní plážovou tašku, když chceme k moři dříve než vybalíme auto. Plavky, ručníky a opalovací krém, případně boty do vody, pokud jsou potřeba. Pokud přijíždíte k moři dříve než máte ubytování, můžete tak snad na pláž aniž by jste hledali v zavazadlech vše potřebné.

Na závěr doporučím dát si záležet na playlistu. Dobře sestavený dokáže udržet pozitivní náladu dětí i v největších krizích. My máme playlist rozdělený na různé sekce – děti, táta ( když všichni spí), české a mix.

Napadá Vás něco, na co jsem zapomněla? Napište mi do komentáře tady nebo na sociálních sítích a já to doplním do závěrečného článku.


Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *