Cestování

Autem k moři – Co připravit s předstihem

Cesta autem k moři s malými dětmi může být skvělým zážitkem, pokud si ji dopředu naplánujete a vybavíte se vším potřebným.

Nepodcenit přípravu auta je jeden z nejdůležitějších bodů. Přece jen na technickém stavu vozidla závisí celá vaše dovolená. Většinou mají tuto část na starost pánové, ale najdou se také dámy které mají k autům blíž.

Odpovězte si na otázky:

  • Máte platnou technickou?
  • Nepotřebuje auto do servisu na kontrolu? Doplnit kapaliny, přezout gumy. zkontrolovat brzdy?

Nenechte kontrolu auta na poslední chvíli v dobrých servisech můžete na termín čekat déle.

  • Zkontrolujte zda máte kompletní povinnou výbavu nejen v ČR a v cílové destinaci,  ale také ve státech kterými budete projíždět. Více informací najdete zde
  • Máte auto pojištěné pro případ komplikací v zahraničí? Zkontrolujte si potřebné dokumenty které musíte mít sebou. Auto lze připojistit také u Vašeho cestovního pojištění, my to tak děláme, ale o tom Vám napíšu v samostatném článku, kde bude více i k cestovnímu pojištění.
  • Vejdou se Vám všechny zavazadla do kufru auta nebo si budete potřebovat půjčit střešní box? Takovou věc promyslete dopředu ať na poslední chvíli seženete ten správný pro Vaše auto. Na internetu najdete půjčovny střešních boxů ale zkuste poptat lokální skupinu místa svého bydliště na Facebooku a většinou se mezi sousedy najde někdo, kdo Vám potřebné věci zapůjčí za menší úplatu.

Doklady

Máte platné doklady? Víceméně si po Evropě vystačíte s OP, který musí být platný po celou dobu pobytu v zahraničí. Občanský průkaz jako cestovní doklad mohou mít již nejmenší miminka a je důležité aby jste jim ho opravdu zařídili. Malým dětem platí OP 5 let ale doporučuje se je vyměnit dříve kvůli reálné podobě. Emma měla svůj první OP nejdříve ze všech tří dětí a to ve dvou měsících.  Některé úřady mají rezervační systém dost plný a proto je nejvyšší čas si zarezervovat svůj termín ať nemusíte dlouho čekat. 

Zdraví

Brýle nebo kontaktní čočky pro spolehlivé řízení. 

Dostatek léků na předpis si zajistěte s předstihem, protože Váš lékař může mít dovolenou i mimo vaší dovolenou. Potřebujete si skočit k zubaři? A co děti, nevychází jim očkování nebo důležité vyšetření na léto? Objednací lhůty mohou být delší než si myslíte.

Vždy začátkem roku se snažím rozplánovat všechny potřebné prevence a vyšetření na první polovinu roku. Je to hlavně pro můj klid a také protože máme pak volné léto. Samozřejmě pokud se nestane nic nečekaného. Zkontrolujte si také platnost kartiček pojištěnce. Ty pak můžete mít také stažené ve svých chytrých telefonech. 

Nákupy

Máte v pořádku zavazadla? Není potřeba je nechat opravit nebo vyměnit za nové? Nepodceňte nákupy a co lze koupit dříve, kupte. Může se Vám jinak pak stát, že budete vše složitě shánět na poslední chvíli a třeba i za vyšší cenu. U některých výrobků může být také delší dodací lhůta. 

Různé kapsáře do auta pro děti a organizéry ze zahraničí u kterých je delší dodací lhůta. 

Samorozkládací plážový stan bereme každý rok. Skvěle poslouží jako odkladové místo na věci a úkryt před sluncem. Nejčastěji koupíte v Lidlu, Tchibo, Decathlon. Těsně před letními prázdninami mám ale pocit, že jich je velký nedostatek, tak s nákupem neotálejte. Stejně tak s campingovým vybavením a dalšími sezoními věcmi o kterých víte, že je o ně velký zájem. Čím dříve s nákupem začnete, tím větší výběr a lepší ceny budete mít.

Hračky na písek – Action, Pepco, hodně muziky za málo peněz. Velký výběr najdete aktálně v Pepco, kde mají také skládací kyblíček, který nezabere moc místa. Levnější hračky mám pocit, seženete právě teď, v létě už můžeme spíše očekávat Halloween a vánoční kolekce :-).

Co nakoupit a na co nezapomenout probereme v dalším článku. Už víte, kam k moři autem pojedete? Máte nějaké obavy nebo si nejste jisti? Napište mi. Autem k moři jezdíme každý rok, někdy i vícekrát již od útlého věku dětí. Emma byla poprvé ve 3 měsících, Luky v 9 měsících a Kuba v 10 měsících. Není čas ztrácet čas a vyrazte. Bude to paráda, uvidíte :-).

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *