Uncategorized

Velikonoční nádivka se špenátem

Nádivku peču jednou za rok, vždy na Velikonoce, proto Velikonoční nádivka, ale tak si říkám, že takové spojení chutí a bylinek si zaslouží být na stole častěji. Při volbě bylinek a zelených listů máte volné ruce. Kopřivy, bazalka, špenát, pažitka, oregano, medvědí česnek a tak dále. Kombinace zeleného obměňuji. Do klasické velikonoční nádivky patří kopřivy, nemusí však tvořit dominantu celé nádivky. Příprava je rychlá a jednoduchá, já si na složitosti nepotrpím. 

Potřebujete

6 rohlíků
1 větší hrneček mléka
300 g uzeného masa
1 hrst petrželky
2 hrsti baby špenátu
2 polévkové lžíce pažitky
4 vejce
Sůl
několik slabých plátků másla

Rohlíky nakrájejte na menší kousky. Krájím na kolečka a ty pak na čtvrtiny. Rohlík zalijte hrnečkem mléka. Přidejte 4 žloutky, sůl a promíchejte. Uzené maso nakrájejte na malé kostičky, přimíchejte k rohlíkům a přidejte na krájený špenát a najemno nakrájený špenát, nasekanou pažitku a petrželku. Špenát před krájením zbavuji silnějších stonků. Množství špenátu a bylinek je orientační, čím více dáte, tím zelenější nádivka bude. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a opatrně zamíchejte do těsta.

Nádivku pečte ve vyšším pekáčku vyloženém pečícím papírem. Na povrch nádivky dejte pár tenkých plátků másla. Čím vyšší budete pekáč mít, tím déle budete nádivku péct. Cca 2 cm vysokou nádivku jsem na 200 stupňů pekla 30 minut.

Hotovou nádivku poznáte tak, že povrch bude zlatý a nádivka pevná. Výborná je ještě horká. Po studené se také hnedka zapráší. Já tohle miluji. Vyzkoušejte 🙂


Tip: Pokud máte chvíli času navíc, rohlík před namočením opečte na sucho na pánvi. To stejné můžete udělat také s masem. 






Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *