Uncategorized

Měj se léto, ahoj podzime

Pamatuji, jak jsme se loni vrátili první zářijový týden z Itálie a počasí bylo na svetr a teplé ponožky. Letos máme většinu měsíce za oknem příjemné středomořské počasí a já si to neskutečně užívám. Miluji podzim, sluníčko které hřeje ale nepálí, padající barevné listí, teplý svetr, voňavé svíčky, knihy na které nebyl po celý rok čas a k tomu dobrou kávu, burčák nebo kvalitní víno. Co si Vy představujete pod slovem podzim?

S dětmi dostává podzim také nový význam. Chodíme pouštět draka, sbírat kaštany, děti běhají ve spadaných listech a skáčou v loužích. Děkuji tomu, kdo vymyslel nepromokavé oblečení do deště a holínky. Chodíme také s dětmi do lesa na houby, které pak jím jen já, hledáme venku z čeho vyrobit podzimní dekoraci a nejraději děti prostě jen běhají po zahradě. Každoročně vyrážíme na dýňovou farmu v Bykoši, která za návštěvu určitě stojí.

Vytvořila jsem pro nás seznam aktivit, které bych chtěla s dětmi na podzim stihnout. Dávám vám ho k dispozici jako inspiraci a nebo si podzimní TO DO list jednoduše vytiskněte a použijte.

S Emmičkou budeme zkoušet péct dýňový koláč, zatím jsem nenašla takový, který by nás svou chutí uchvátil, ale bude hledat dále. V plánu jsou i jiné koláče které se hodí k podzimu a to jablkový a hruškový nebo švestkový crumble.

Jaké jídlo nebo vůně ve vás vyvolává pocit podzimu? Každý si s příchodem podzimu spojí dýni, ale jsou i jiné suroviny. Mezi ně patří jablka, hroznové víno, ořechy, květák, červená řepa a například kořenová zelenina.

Pár tipů
Z jablek vařím kompot a nebo jablka zavařím na způsob džemu a používáme to pak do koláčů nebo kdekoliv kde jsou jablka potřeba.
Kuličky hroznového vína dáváme do mrazáku. Já je používám jako led do vína a děti jim říkají mražené bonbony.
Ořechy se hodí po celý rok. Část ořechů uchovávám rozmixovaných a část v mrazáku.
Květák zpracovávám do Pickles, kam by šla použít i řepa nebo mrkev. Červenou řepu mají děti moc rádi nakládanou a mrkev je oblíbená po celý rok v jakékoliv podobě.

Co se děje v okolí?

V měsících září a říjen se koná spousta tematických akcí po celé republice. Když se podíváte na místní skupiny a spolky na Facebooku ve vašem okolí, určitě najdete spousty akcí, které se v průběhu podzimu budou konat ať jde o různá setkání, vinobraní, dýňobraní nebo Halloween například pro děti.

Pár událostí které zaujali mne najdete níže.

Již tento víkend se koná tradiční Vinobraní v Karlštejně, pro milovníky Burčáku ideální akce.

Výstava dýní v Botanické zahradě v Praze zaujme celou rodinu.
Dýňový svět na statku u Pipků je pro nás sice z ruky ale pokud bydlíte v okolí Vysočiny zastavte se tam.

Dýňová farma Bykoš je jak jsem psala již náš každoroční podzimně laděný výlet, doporučuji.

Z akcí blízko našich státních hranic nás láká Oskarův svět. Nachází se kousek od Drážďan, do 29. 9 láká na vstup zdarma a součástí je dýňobraní KÜRBISHAUSEN se světem zvířat.

Dýňobraní ve Valtickém Podzemí nabídne nejen burčák a dýňovou polévku.

V polovině října se koná Lázeňský festival jablek v Mariánských Lázních a v Řevnicích kousek za Prahou Food Truck Market, kam se snad podíváme.

A na závěr uvidíme, zda se nám povede splnit Emmě jedno velké přání. A to je uspořádat Halloween party pro kamarády. Jaké máte podzimní plány Vy? Víte o nějakých fajn akcích? Dejte mi prosím vědět.

T.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *