Uncategorized

Dýňové okénko

Dýňová sezóna pomalu vrcholí a tak se vás zeptám…

Kolik znáte druhů dýní?
A kolik druhů jste již ochutnali?

Mexická, Hokkaidó, Máslová, Špagetová, Muškátová. Tyhle znám já a už jsme je doma jednou nebo vícekrát měli.

Tady máte pár receptů :-).

Voňavá dýňová polévka

1/2 dýně hokaiddo
česnek
pár cherry rajčat
tymián
Olivový olej|
vývar/voda
sůl
na dochucení může být zakysaná smetana ale já dělám bez.

Polovinu vydlabané dýně i se slupkou jsem dala do pekáčku, rozkrojenou stranou nahoru, pomazala jsem dýni olivovým olejem a do prohlubně jsem nasypala cherry rajčata ( tolik, kolik se jich vám tam vejde, přidala jsem česnek, větvičky tymiánu a cca 30 minut pekla při 200 stupních. Dýně musí být měkká. Po upečení jsem vše přesunula do hrnce a rozmixovala tyčovým mixérem. Ano, dýni i se slupkou. Tu odstraňte pouze v případě, že se vám slupka na některých místech připálí. Rozmixovanou dýni jsem ředila vývarem (ale můžete i vodou, jen pak nezapomeňte dochutit také solí) do požadované hustoty. Záměrně nepíšu množství tekutiny, protože někdo má raději hustší, krémovou konzistenci a někdo spíš víc polévkovou.

Někdo dává při servírování polévka trochu zakysané smetany, tuhle variantu nechám na vás.


Sušenky co voní jako perníčky.
cca 100 g pečené máslové dýně rozmixované
100 g cukru
250 g hladké mouky
90 g másla
1 kávová lžička dýňového koření
1/4 kávové lžičky jedlé sody ( nebo trocha prášku do pečiva)


Jak na pečenou dýni? 1/2 malé máslové dýně nebo 1/4 větší dýně dám do pekáčku, posypu skořicí a pokladu pár plátků másla. Peču do změknutí, pak rozmixuji bez slupky.

Dýňové koření můžete koupit v obchodě a nebo si ho podle receptu na internetu namíchat. Já volila tu druhou variantu. Pokud ale dýňové koření nemáte a vyrábět ho nechcete, použijte alespoň skořici navíc.

Všechny ingredience jsem smíchala a vypracovala pružné těsto, které jsem dala odpočinout a ztuhnout do lednice, čím déle v lednici, tím lépe se vám s těstem bude pracovat. Děti byly netrpělivé a tak jsme vyndaly těsto dříve a podsypávaly hladkou moukou. Děti vykrajovaly větší tvary ( Halloween vykrajovátka z Pepco) a sušenky jsme pekly na 175 stupňů zhruba 15 minut. Záleží na tloušťce těsta a velikosti sušenek. Při vyndání z trouby by měli být měkké, nepřepečte je, jako se to často stává u perníčků. Tyhle sušenky jsem vajíčkem nepotírala.


Dýňové noky
(Ty jsou moje láska, jediné jídlo z dýně které bych mohla jít neustále)

180 g pečené mixované dýně Hokaiddo
200 g hrubé mouky
sůl

Vypracovala jsem těsto o konzistenci velmi hutné ale málo lepivé kaše. Vytvořila jsem menší silnější válečky, ukrojila kousek a vydličkou lehce rozmáčkla a vytvořila vzor. Noky jsem vařila v osolené vodě cca 20 minut, víceméně záleží na tom, jak měkké je chcete mít.

Další použití je na vás, mohou být jako příloha k omáčkám, k masu a nebo vám sem dám tip, jak je jíme rádi my.

Na hlubší pánvi rozpustím máslo, přidám hotové noky a nechám chvilku opékat. Pak jen zastrouhám parmazánem. Hotovo.


Další tipy

Pražená slunečnicová semínka.
Semínka z mexické dýně, které vám jistě po dlabání zůstaly jsem očistila a chvíli povařila. Stačí cca 5 minut. Poté jsem je důkladně osušila, ideálně třeba látková utěrka. Osušená semínka jsem zakápla kapkou olivového oleje, okořenila ( to nechám na vás) a dala jsem je do horkovzdušné fritézy cca na 10 minut na 180 stupňů ale mezi tím jsem je párkrát proházela, aby se opekla rovnoměrně.

Máslová dýně je výborná také pečená. Tenké plátky nebo hranolky okořeňte a pečte v troubě do zlatova.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *