Máte doma přebytek rajčat ze zahrady? Zkuste domácí kečup. Jestli je u vás doma taková spotřeba jako u nás, pár sklenic se vždy hodí.
Výrobou kečupu neušetříte, ale uděláte něco pro zdraví svoje a nebo dětí. Mě chutnal kečup jako rajská omáčka a děti by ho nejraději jedli jen tak samotný.
Co na výrobu domácího kečupu potřebujete?
1,5 kg rajčat
2 velké cibule
2 větší jablka
50 ml octa
50 ml vody
sůl, cukr, bobkový list, nové koření
- Omytá rajčata a jablka a oloupanou cibuli nakrájejte na menší kousky.
- Přidejte ocet, vodu, trochu soli a koření.
- Dejte na cca 1,5 hodiny vařit.
- Občas promíchejte.
- Po uvaření vyndejte koření a rozmixujte.
- Směs přes sítko propasírujte.
- Přijdete cukr, já dala dvě polévkové lžíce.
- Kečup vařte do požadovaného zhoustnutí.
- Horký naplňte do sklenic.
- Uchovávejte v lednici či zavařte a pak Vám vydrží déle, než ho sníte. 🙂
Tip
Množství cukru závisí nejen na tom, jak moc sladký kečup chcete, ale také jak sladká byla rajčata a jablka. Mám doma více druhů rajčat, některá sladší a jiná kyselejší.
Koření přidávat nemusíte, kečup bude mít pak více neutrální chuť i vůni.
Výroba není nic složitého a zvládnete to za jedno odpoledne. Na Instagramu najdete video z výroby kečupu.