Máma miluje

Když cesta je cíl

Domácí kečup

Domácí kečup

Máte doma přebytek rajčat ze zahrady? Zkuste domácí kečup. Jestli je u vás doma taková spotřeba jako u nás, pár sklenic se vždy hodí.

Výrobou kečupu neušetříte, ale uděláte něco pro zdraví svoje a nebo dětí. Mě chutnal kečup jako rajská omáčka a děti by ho nejraději jedli jen tak samotný.

Co na výrobu domácího kečupu potřebujete?

1,5 kg rajčat
2 velké cibule
2 větší jablka
50 ml octa
50 ml vody
sůl, cukr, bobkový list, nové koření

  • Omytá rajčata a jablka a oloupanou cibuli nakrájejte na menší kousky.
  • Přidejte ocet, vodu, trochu soli a koření.
  • Dejte na cca 1,5 hodiny vařit.
  • Občas promíchejte.
  • Po uvaření vyndejte koření a rozmixujte.
  • Směs přes sítko propasírujte.
  • Přijdete cukr, já dala dvě polévkové lžíce.
  • Kečup vařte do požadovaného zhoustnutí.
  • Horký naplňte do sklenic.
  • Uchovávejte v lednici či zavařte a pak Vám vydrží déle, než ho sníte. 🙂

Tip
Množství cukru závisí nejen na tom, jak moc sladký kečup chcete, ale také jak sladká byla rajčata a jablka. Mám doma více druhů rajčat, některá sladší a jiná kyselejší.

Koření přidávat nemusíte, kečup bude mít pak více neutrální chuť i vůni.

Výroba není nic složitého a zvládnete to za jedno odpoledne. Na Instagramu najdete video z výroby kečupu.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *