Máma miluje

Když cesta je cíl

Itálie – Lido Altanea, Caorle

Týden v Itálii utekl neskutečně rychle. Tak jako každý rok. Do severní Itálie jsem se zamilovala před pár lety a každé léto je to jako návrat domů, jako návrat na chalupu, kde všechno znáte ale zároveň stále objevujete nové věci. Bezpečný prostor.

Cesta tam a zpět

Cesta cca 760 Km je ideální vzdálenost pro cestování s dětmi. Letos jsme poprvé nevyráželi pozdě večer ale až pozdě v noci.

Trasa Domov-Dolní Dvořiště-Linz-Villach-San Stino di Livenza- Lido Altanea

2:15 v noci odjezd z domova
12:15 příjezd do Lido Altanea

2 cca 30 minutové pauzy
2x zdržení 15 minut na platbě mýtného

Poplatky
Dálniční známka Rakousko 10 denní 11,50 Euro
Tunel v Rakousku 13,50 Euro
Sjezd v Itálii San Stino di Livenza ( Sjet můžete dříve na Latissana a platit tak méně). 14,10 Euro

V Rakousku se na některých pumpách platí 0,50 Eur za toalety. Dostanete lísteček, který můžete následně uplatnit při nákupu, případná platnost těchto lístečků je 1 rok. Je dobré mít po ruce drobné, pro každý případ.

Cesta tam byla snadná, zpátky jsme měli zdržení na placení mýtného. Domu jsme odjížděli okolo poledne, všechny děti usnuly skoro hned na půl hodiny a pak byly ale vzhůru až do Čech. Lépe se jezdí když spí, jinak to jsou neustále zastávky na pití, jídlo, čůrání. Na delších cestách počítejte, že mohou zvracet také děti, které jinak nezvrací v autě. Loni jsme zpět místo klasické trasy jely mimo dálnice, převýšení a časté zatáčky nedělaly dobře Emmě, která část cesty prozvracela.

Ubytování

Apartmán vybíráme z nabídky agentury Lampo. Najdete tam apartmány nejen v Lido Altanea, ale také Porto Santa Margherita, Bibione, Caorle a Lido di Jesolo.

V Lido Altanea máte na výběr ze spousty rezidencí. Například:
Quercia, Farnie – více rušno, více hluku ale hned u zábavy.
Robinia – bez bazénu, řekla bych nejlevnější ubytování
Glicini, Quadrfoglio – Nejnovější
Mimose, Larici, Carpini, Frassinelle, Roverelle – jsou v společně okolo velkého bazénu. Sem jezdíme nejraději.
Další ubytování najdete na webových stránkách agentury.

Ať už vyberete ubytování jakkoliv vzdálené od moře, k moři se dostanete vláčkem který jezdí celý den mimo siestu pravidelně a zdarma.

Vláček, který Vás odveze rovnou k pláži.
Vláček, který Vás odveze rovnou k pláži.

Pláž

Pláž je rozdělená na placené a free úseky. Na placených si zaplatíte slunečník a lehátka. Pokud si nechcete platit slunečník a lehátka, nemáte ani svůj slunečník či stan, můžete využít místo hned u moře před placenými slunečníky, zdarma. Moc lidí tam není, ono totiž na sluníčku dlouho bez nějaké schovávačky nevydržíte. Ale je to fajn místo, pokud jdete opravdu na chvíli nebo na cílenou opalovačku. My jsme chodili od ubytování okolo restaurace Altamarea přímou cestou k pláži. Jdete okolo toalet a sprch, dojdete k placeným slunečníkům. Pak máte na výběr. My chodili doleva, kousíček, vedle je půjčovna šlapadel. Kdyby jste šli doleva dál a dál, o chvíli narazíte na takový fajn bar/občerstvení kam lze zajít nejen přes den ale také v pozdních večerních hodinách.

Jídlo, pití a další dobroty

Potraviny
V blízkosti ubytování najdete dva větší obchody, Aliper (Lido Altanea) a Lidl (Caorle). V každém obchodě nakoupíte něco jiného, oba dva jsou super. Aliper dražší na některé potraviny ale má neskutečný výběr těstovin, sušenek, růžných nealko pití. V obou obchodech najdete také široký výběr masa, ryb a čerstvého ovoce a zeleniny. V Lidlu zase koupíte nejrůznější sladké a slané plněné pečivo, levnější ovoce a zeleninu. Dost věcí mají v sortimentu stejný jako u nás. V Lido Altanea je také malý obchod, kam můžete chodit pro pečivo na snídani a pro drobné nákupy, vychází ale dráž.
V nákupní galerii La Quercia najdete skvělou malou pekárnu otevřenou od 7:30, vydejte se tam pro snídani.

V některých ubytovacích areálech najdete také grilovací místo. V obchodech najdete velký výběr masa a ryb, vyzkoušejte to.

Zmrzliny
V obchodech nekoupíte nanuky po 1 ks, ale pouze po baleních, cena balení je srovnatelná s 1 ks nanuků, které koupíte na plážích a v barech a restauracích.
1 porce zmrzliny stojí na severu Itálie okolo 2 Eur, ale je to pořádná porce.

Nákupy domů
Jídlo domů nakupujeme v Aliper. Domů si vozíme zásobu těstovin různého druhu, rýži Arborio, olivový olej, sušená rajčata v oleji, Mozzarellu, Parmazán, mouku na pizzu, pesta, sušenky ve velkých baleních. Loni jsem vezla také chlazené těsto na pizzu, čerstvé droždí, proscuitto.

Zábava a atrakce

V Lido Altanea se budete bavit na každém kroku. 

Celý týden probíhá cvičení a různé programy nejen pro děti na pláži, v Galeria La Quercia, na vedlejším náměstí Piazza Rosa dei Venti nejmenší pak v parku Peter Pan.
Na konci Galeria la Quercia najdete nádherný kolotoč pro malé a velké u kterého je herna pro děti i dospělé.
Po cestě na pláž najdete půjčovnu kol. Klasických, i pro 2-4 osoby, včetně elektro kol. Vypůjčit se dají vozítka pro starší děti a také jsem viděla v nabídce půjčení kočárku.

Krásný kolotoč mezi Quercia a Farnie

Výlety po okolí

Caorle – Pár kilometrů od Lido Altanea nabízí kombinaci plážové dovolené, kultury a historie. Letos jsme návštěvu vynechali a mrzí mě to, Caorle má své kouzlo.
Lido di Jesolo -Řekla bych živější, rušnější a modernější než Caorle, může to být však jen můj dojem. Najdete zde aquaparky, zábavní parky, diskotéky a mnoho dalších atrakcí.
Portogruaro – Skrytá perla Veneta.
Benátky – jsou nádherné, jen bych nedoporučovala jet v sezóně. S dětmi jsme tam zatím nebyli, ráda bych se tam podívala někdy na podzim nebo na jaře.
Chioggia – Město, kam bych se chtěla při příští návštěvě Itálie podívat. Píše se o něm „Malé Benátky“. Toto rybářské městečko s barevnými domy a úzkými uličkami nabízí autentický zážitek.

Madonna dell'Angelo
Madonna dell’Angelo

Do Lido Altanea jezdíme už spoustu let. Nejdříve byla u moře Emm ve 3 měsících, oba dva kluci dříve jak v roce. Pokud Vás o této lokalitě, ubytování, zábavě či cokoliv dalšího zajímá, napište mi sem, nebo přes FB/IG. Ráda na Vaše dotazy odpovím.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *