Na plotně

Květákové placky

Můj nejoblíbenější způsob zpracování květáku. Je to jednoduché a placky mohou sloužit jako příloha k masu, naopak k plackám můžete udělat třeba jen vařené brambory a nebo je jíst jen tak.

Potřebujete
menší květák
dvě vejce
4 polévkové lžíce hladké mouky/ rýžové mouky
sůl, pepř nebo jiné koření podle chuti

Očištěný květák rozeberte na růžičky a důkladně omyjte a uvařte do měkka. Dávám růžičky do studené vody a rovnou na plotnu. Vařím cca 20-30 minut. Na placky se květák mačká na kaši, tak když na něj omylem při vaření zapomenete a lehce rozvaříte, nic se nestane. Vodu slijte a květák rozmačkejte na kaši. Já k tomu používám šťouchadlo na brambory jako když dělám bramborovou kaši. Jako první květák okořením. Postačí obyčejná sůl a pepř, ale ráda přidávám do jídla koření uzená paprika nebo kmín, ten dávám kam to jen jde. Koření přidejte podle toho co vám chutná. Pak přidejte mouku a vejce. Vznikne vám konzistence lepivé kaše. Když dělám jídlo jen pro sebe, používám například rýžovou mouku. Co se týká používání pšeničné mouky, kde to lze, snažím se jí vyhýbat,alespoň co se týká mého jídla, nebála abych se tedy použít jakoukoliv jinou mouku. Například cizrnová dodá plackám také zajímavou chuť.

Placky smažím na nepřilnavé pánvi bez oleje a jiných tuků do zlatova, tak jako bramborák. Pokud máte pánev kde je nutné kvůli přilnavosti použít tuk, zkuste Ghí, je to určitě zdravější alternativa.

Zajímavou chuť plackám dodáte přidáním dalších ingrediencí jako například

Osmaženou cibulku
Kousek uzeniny
Strouhaný parmazán
Čerstvé bylinky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *