Čas v kuchyni

Pečený zeleninový salát se sýrem

Pečený zeleninový salát byl spontánní nápad. Minulou sobotu jsme byli s kamarádkou a dětmi na trzích a já miluju čerstvou zeleninu z trhů, tak jsem neodolala. Část zeleniny padla na domácí vývar a zbylou zeleninu jsem zpracovala do salátu.

Pro tři jako hlavní chod a pro čtyři jako příloha

3 mrkve
2 menší petržele
1 červená řepa
3 brambory
1 palice česneku
10 lusků hrášku
1 menší cuketa
200 g balkánského sýru
olivový olej
Provensálské koření
Rozmarýn

Zeleninu jsem očistila a oloupala, cuketu loupat nemusíte, stačí očistit a hrášek s česnekem vyloupejte. Řepu, brambory a cuketu jsem nakrájela na menší kousky, mrkev a petržel na kolečka. Přidala jsem koření, promíchala a na závěr jsem zeleninu zakápla olivovým olejem. Na zeleninu jsem položila čerstvý Rozmarýn. Čerstvé bylinky dodají výbornou chuť.  Zeleninu jsme pekla na 200 stupňů cca 30 minut, doba pečení záleží na měkkosti brambor a řepy a po 15 minutách jsem směs zeleniny promíchala. Když už máte zeleninu dostatečně měkkou, přidejte na vrch balkánský sýr a dejte na dalších 15 minut zapéct.

TIPY

– Zeleninu volte dle své chuti, výborná je také kukuřice, červená cibule, celer na kostky, batáty, papriky nebo třeba žampiony.
– Balkánský sýr nemusíte zapékat, pokud na to není čas, výborný bude salát pouze zasypaný sýrem na talíři.
– Zvýraznit chuť a zvýšit výživovou hodnotu můžete přidáním nasekaných oříšků ( například vlašských) nebo mandlí.
– Nasekané oříšky na sucho opražte a posypte s ním hotový salát. 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *