Pečení

Citronový koláč

Pár dní slunečného počasí a já už se vidím v létě u moře. Slunce mi připomíná právě tento citronový koláč, je jednoduchý, křehký a citronová chuť je osvěžující. Koláč peču už několik let a stále mě neomrzel. 

Křehké těsto
250 g hladké mouky
2 polévkové lžíce cukru
125 g změklého másla
1 žloutek velkosti M
špetka soli
trocha ledové vody

Ve větší míse jsem smíchala hladkou mouku, cukr a špetku soli. Pomocí másla vytvořte konzistenci jako má žmolenka a pak přidejte žloutek. Důkladně zpracujte, pokud se těsto drolí, opatrně přidávejte ledovou vodu, ale velmi opatrně, ať se z těsta nestane bláto. Tip na neustále ledovou vodu, vyndejte si z mrazáku dvě kostky ledu a nechte ho pomalu tát. Zpracujte hladké, propracované těsto. Pokud nikam nespěcháte, nechte ho odležet. Třeba půl hodinky ale klidně také do druhého dne.

Formu na koláč vymazávat nemusíte, nikdy jsem neměla problém s vyndáním kousku koláče po upečení. Těsto rozválejte na tenký, rovnoměrný plát, pokud se lepí, lehce podsypte. Mezitím si rozehřejte troubu na 180 stupňů. Do koláčové formy opatrně přeneste rozválené těsto, při válení si jen pomocí formy kontrolujte, že má větší přesah, budete potřebovat těsto i na boky formy. Přebytek těsta přesahující okraj formy odřízněte. Dno korpusu jsem na pár místech propíchala vydličkou. Korpus pečte v troubě 10 minut, poté vyndejte a zvyšte teplotu na 200 stupňů.

Krém/náplň do koláče
100 ml smetany ke šlehání
100 g cukru krupice
2 větší bio citrony
2 vejce velikosti M

V původním receptu bylo dvojnásobné množství ingrediencí na krém, mě ho vždy hodně zbylo, postačí tak poloviční dávka. Cukr vyšlehejte s vejci, přidejte smetanu nakonec kůru a šťáva ze dvou bio citronů. Použít můžete samozřejmě obyčejné citrony, pak ale nedávejte chemicky ošetřenou kůru. Případně můžete citronovou kůru koupit již jako sušené koření. Na lehne opečený korpus nalijte směs a pečte cca 20 – 30 minut při 200 stupních. Upečený koláč poznáte podle zlatého okraje a pevného krému. Před podáváním nechte vychladnout.

Ideální koláč na první jarní grilování nebo na letní párty kde krémové dezerty ztrácí efekt. 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *