Pečení

Čokoládové brownies

Nevíte co upéct o víkendu? Máte rádi čokoládu? Mám pro vás skvělý recept. Spousta čokolády, cukru, másla a jen troška mouky, to je základ na čokoládové brownies. Nic pro ty, kteří čokoládu ve větším množství nemají rádi, ale pro čokoholiky je to naprostý sen. Vysoce návykové a i bez mouky budete mít pocit že máte dost už po malém kousku. Variant na tento americký moučník je spousta, liší se v poměru čokolády a cukru, v množství mouky a dalšími přidanými ingrediencemi.

Potřebujete
250 g cukru krupice
250 g tmavé čokolády s vyšším obsahem kakaa ( nejlépe více než 50 % )
250 g másla
3 větší vejce ( dávám velikost L)
7 g kypřícího prášku ( cca polovina většího sáčku)
90 g hladké mouky
100 g holandského kakaa
160 stupňů cca 50 minut

Cukr a vejce vyšlehám do pěny. Není potřeba šlehat dlouho, nepoužívám na tento recept kuchyňský robot, přijde mi to zbytečné, ale jestli máte po ruce ruční elektrický šlehač, můžete využít ten, já si při šlehání vajec s cukrem i odpočinu. Máslo na nechám rozpustit spolu s čokoládou, někdo rozpouští ve vodní lázni, já na zdlouhavé procesy úplně nejsem, tak využívám mikrovlnku. Do větší plastové misky nakrájím na kostky máslo a na to nasypu na kousky nalámanou čokoládu. Nechám v mikrovlnce minutu až dvě,  záleží na výkonu, při vyšším výkonu raději hlídejte. Máslo bude tekuté a čokoláda ještě relativně pevná. Pak stačí vzít metličku a čokoládu do másla zašlehat, pod teplotou másla povolí a spojí se. Do pěny z vajec a cukru jsem vmíchala máslo s čokoládou. Pokud by byla čokoláda moc horká, chvíli počkejte, je to z důvodu, aby se vám nesrazily vejce. Na závěr jsem přidala mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem. Metlou jsem míchala dohladka.

Záleží na vás, jestli chcete mít Brownies na větší ploše nižší nebo jako jsem pekla já vyšší, v malém pekáčku ve vrstvě cca 5 cm. Na pečení používám víceméně vždy plechy vyložené pečícím papírem. Brownies jsem pekla v horkovzdušné troubě na 160 stupňů, pří výšce 5 cm zhruba 50 minut. Čím nižší vrstvu uděláte, tím kratší dobu doporučuji pečení. U brownies je nejlepší křupavá krusta a měkký vláčný vnitřek, proto je dobré nepéct zbytečně dlouho. Prvních 15 minut nikdy troubu neotvírám, pak jsem pravidelně kontrolovala. Po 40 minutách jsem zkoušela pekáčkem lehce zatřást a brownies se hýbalo, po 50 minutách byla konzistence naprosto ideální.

Pro zpestření čokoládové chuti vyzkoušejte přidat různé druhy ořechů nebo sušeného ovoce. Výborné budou například brusinky. Čokoládové brownies jsou výborné přelité kyselejším ovocem, které vyváží chuť čokolády. Například červený rybíz, maliny nebo jahody krásně doplní chuť. Servírujte s kopečkem pravé šlehačky nebo vanilkové zmrzliny, povýší to brownies na slavností dezert. Pozor, vysoce návykové. :-).

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *