chuťovky

Avokádo

Znám kolem sebe dvě skupiny lidí, jedni avokádo nesnáší a druzí ho milují. Do té druhé skupiny patřím tak rok. Doslova jsem se musela k lásce k avokádu projíst. Hodně záleží na chuti, zralosti a případně k čemu avodáko využijete, uplatnění najde ve slané i sladké kuchyni. Ve slané nejčasttěji jako hlavní přísada guacamole, ve sladké kuchyni ho používám především při výrobě zdravé nutelly do dezertů.

Ač se to nezdá, avokádo patří mezi ovoce, slupka je zelená až zelenočerná, po rozkrojení uvidíte světle zeleno žlutou dužinu a malou pecku podobnou křepelčímu vejci svou velikostí. Oproti ovoci je také složeno převážně z tuků, obsahuje jich až 80%. V obchodech narazíte na dva druhy Avokáda, Hass a Fuerte.

Já mám raději odrůhu hass, šlupka je velmi tmavá a hrubá V obchodech na tento druh často narazíte už v síťkách po cca 4-7 menších kusech a tyto avodáka také rychle dozrají. Odrůda Fuerte má zelenou hladkou slupku a většinou mi připadá větší než předchozí odrůda, velikost avokáda může být ale různá. Při jeho nákupu mám problém odhadnout zda už je zralé, ač se slupka zdá měkká, tím by mělo být avokádo zralé, vždy tomu tak není. Pokud už tuto variantu koupím, většinou avodádo Fuerte používám do salátů, kde ho postačí nakrájet.Tento druh většinou už moc dlouho dozrávat nenechávám, neodhadnu čas a většinou se pak dříve zkazí. Naopak když koupím Hass a není úplně měkké, stačí vyndat z lednice a nejpozději do dvou dnů a idelní. Pokud využijete pouze polovinu avokáda, v té, kterou konzumovat nebudete nechte pecku, zabalte a uchovejte v lednici. Nezkazí se tak rychle.

Když vybíráte  které koupit, lehne slupku zmáčkněte, tak aby jste ji neponičili. Pokud bude tvrdá  jako kámen, avokádo zralé není, pokud budete mít pocit, že se pod slupkou skrývá dužina o konzistenci bláta, je již avokádo shnilé. Pokud po rozkrojení objevíce hnědé tečky v dužině, začíná se vám již kazit, pokud je hnědá, určitě ho nekonzumujte. Jestli si nejste jisti, jak poznat dobré avokádo, některé obchody prodávají  avodáda tzn. ready to eat ( připraveno k jídlu). Ready to eat seženete ve větších supermarketech, sázka na jistotu je nákup na Rohlíku. Tam seženete nejvíce druhů avokáda na jednom místě, mimo avodáka třeba také ready to eat mango.

Guacamole

Na internetu existuje spousta receptů, každý má ten svůj, trošku jiný.  Nepotrpím si na extra přísady, ten, co vám sem dávám, mám nejraději. Narazila jsem dokonce na webovou stránku zaměřenou jen na Guacamole, to už samo o sobě vypovídá, jak moc je to oblíbený pokrm.

Potřebujete
1 avokádo ( nejlépe Hass)
1 střední rajče
1/2 menší červené cibule
šťáva z limetky
sůl, pepř
( koriandr, pálivá paprička, česnek)

Oloupané avokádo nakrájejte na menší kusy a poté rozmačkejte na kaši. (Pokud je hodně měkké, rovnou lžící vydlabejte a zbytečně nemusíte trávit čas krájením).  Přidejte šťávu z cca 1/4 limety, pro vás co máte rádi kyselé, můžete dát šťávy více, mě to připadá akorát. Cibuli a rajčata nasekejte na velmi drobné kousky, čím menší tím bude Guacamole jemnejší, čím větší, bude mít lepší strukturu, ale chutě se nepropojí tak moc. Pokud máte doma červstvý koriandr, můžete ho také přidat. Já jsem mu na chuť nikdy nepřišla, tak nedávám. Pro pikantnější chuť nasekejte kousek pálivé papričky a nebo přihoďte stroužek dva česneku. Za závěr osolte a opepřete podle chuti.

Já má ráda Guacamole ke snídani nebo jako rychlou večeři na celozrném opečeném pečivu. Skvělé je jako dip k nachos pro návštěvu nebo k pěknému filmu. Jestli máte doma kousek tortilly, natrhejte ji na menší kusy, potřete olivovývm olejem a nechte lehce opéct v troubě. Rychlá a efektivní pochutina je na světě.

Jsem přesně ten typ člověka, co v obchodě nerad tváví moc času a tak je pro mě vynález dovozu nákupu ideální záležitost. Zkušenost mám zatím pouze s řetězcem Tesco a s online obchodem rohlik.cz, tam jsem také našla kompletní balení potravin které potřebujete k přípravě guacamole. Velkou výhodou je, že nákup z Rohlíku můžete mít doma ještě týž den, dokonce i do pár hodin, takže značka ideál. Vyzkoušejte. A není to spolupráce.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *