Čas vánoční

Nepečené cukroví

Na besídce ve školce se bavily maminky jak nestíhají péct, mají jeden dva druhy cukroví a péct se chystají v noci nebo o víkendu. Nejsem ta pravá abych tvrdila, že cukroví nedělá vánoce, ale pokud ten čas opravdu není, tak si ho neukusujte ze spánku nebo s volného času tráveného s rodinou. Děti většinou baví pečení chvíli a pak je to celé na vás včetně toho velkého úklidu po cukroví. Úplně stejně jako ty pečené druhy poslouží také nepečené rychlé cukroví. Kuličky na tisíc způsobů možná nejsou kulinářským výkřikem, ale u nás jsou nejoblíbenější na přípravu pro svou jednoduchost a nejrychleji mizí ze stolu. Všechno nepečené cukroví je nutno skladovat v chladu a v suchu.

Kokosové kuličky alá Rafaelo
200 g kokosu
1 plechovka Salka ( 397g)
celých loupanaých mandlí

50 g kokosu dejte stranou a zbytek postupně smíchejte se Salkem, jinak řečeno potřebujete sladké kondenzované mléko. Směs nechte cca půl hodinky odpočinout v lednici, budou se vám kuličky lépe tvořit, ale nutnost to není. Vezměte si trochu kokosové směsy a uvořte kuličku o velikosti Rafaela (jistě znáte z obchodu), dovnitř vložte mandli. Nakonec obalte v kokosu který jste si dali na začátku stranou.


Karamelové kuličky
250 g sušenek Lotus
90g másla

Sušenky rozmixujte nebo rozdrťte na jemnou drť. 4 polévkové lžíce dejte stranou na obalení a zbytek smíchejte s měkkým máslem. Před tvořením kuliček dávám sušenkovou hmotu cca na 30 minut do lednice, nemusí být, ale mě se tak lépe pracuje. Lžičkou pak ukrajuji kousek hmoty, utvořím kuličku a obaluji v sušenkách které jsem dala na začátku stranou.


Vosí hnízda

pro někoho jejich příprava představuje noční můřu, zvlášť pokud je rodina opravdu miluje tak jako u nás. Je to o receptu. Už loni jsem zkoušela recept Kačí z My cooking diary a jsou bezkonkurenční. Odkaz váš pošle na blog Kačí, tak je vyzkoušejte. Letos jsem dělala nealko variantu kvůli dětem a také kvůli sobě, tak jsem v těstě nahradila rum mlékem a v náplni jsem namísto žloutku a rumu použila 2 polévkové lžíce Salka. Je to taková baby varianta, originál pro dospělé je skvělý. S těstem se pracovalo naprosto skvěle, používám tuto formičku a tou špičatou částí těsto utlačíte a zároveň uděláte důlek. Nelepí se a dobře se vyndavají, takže je to letos opravdu hračka.


Tatrankové kuličky

6 ks tatranek
120 g másla
Trocha moučkového cukru ( ale nemusí být, tatranky jsou i tak sladké)
40 g kokosu / mletých ořechů/mandlí
Tatranky rozmixujte nebo nastrouhejte a spolu s máslem vytvořte spojenou propracovanou hmotu. Nechte chvíli vychladit, bude se vám lépe pracovat. Tvořte malé kuličky, akorát tak do pusy a obalujte v kokosu. Místo kokosu vyzkoušejte také jiné varianty, drcené mandle, mleté oříšky nebo pro posunutí na vyšší level můžete kokos před obalováním opražit.


A tip na závěř, Švestky v čokoládě

Sušené švetky, stejně by jste mohly použít také meruňky
Loupané mandle nebo jiné oříšky
Čokoládovou polevu
Rum

Nejrychlejší a nejjedodušší recept třeba pro nečekanou návštěvu. Švestky namočte do rumu nebo v nealko variantě do teplé vody, stačí cca 30 minut. Mezitím si rozpusťte čokoládu nebo čokoládou polevu. Do každé štvestky vložte mandli nebo jiný druh ořechů a obalte v čokoládě. Nechte na pečícím papíru ztuhnout.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *