Čas vánoční

Vánočka

Dokáže si někdo představit Vánoce bez vánočky? Já ne, je to jako Velikonoce bez beránka nebo mazance. Ještě loni jsem pekla osvědčený recept, ale ten se při stěhování ztratil a tak mi nezbývalo nic jiného než se pustit do varianty pokus omyl a najít nový, ještě lepší recept. Základem je kynuté těsto, kvalitní suroviny  čas.

Kvásek

1 PL cukru
100 ml mléka
1 kostka droždí (42g když kupujete čerstvé)

Těsto

500g hladké mouky
100 g cukru
150 ml mléka
1 vejce
1 KL vanilkového extraktu
100 g vlašských ořechů
100 g rozinek namočených v rumu

1 vejce na potření vánočky

Než začnete připravovat kvásek, namočte rozinky do rumu, nebojte, rum během pečení vyprchá. Pokud ho přece jen použít nechcete nebo ho doma nemáte, můžete použít horkou vodu nebo džus, například jablečný nebo hruškový dá rozinkám vyjikající chuť, fantazie je jen na vás.

Na kvásek smíchejte v menší misce všechny suroviny a nechce cca 15 minut v teple zvětšit svůj objem až třikrát. Mezitím do větší misky přidejte mouku, cukr a vlašské ořechy, čím jemněji budou nasekané ( umixované), tím lépe se vám bude vánočka motat. Při mixování ořechů ve výkonném robotu pozor, ať z nich neuděláte máslo. Místo rozinek můžete použít také kandované ovoce a na místo vlašských ořechů nasekané mandle nebo jakékoliv jiné ořechy. Až kvásek zvětší svůj objem je připravený aby jste ho přidali k mouce. Dále tam dejte mléko, vejce a vanilkový extrakt. Důkladně míchejte těsto, dokud z něj nebude hladká hmota. Pokud se vám těsto hodně lepí, přisypte trochu hladké mouky. Hnětení těsta bude chvíli trvat, velmi důležité je důkladné propracování. Těsto nechte cca hodinu kynout na teplém místě.

Pokud máte doma domácí pekárnu, můžete všechny suroviny dát do ní a zapnout program těsto. Většinou program trvá cca 1,5 hodiny a za tu dobu vám pekárna připraví propracované a vykynuté těsto.

Z tohoto množství jsem připravila jednu velkou vánočku. Upletenou vánočku před pečení potřete rozšlehaným vejcem a nechce cca půl hodiny odpočinout. Troubu předehřejte na 150 stupňů a vánočku pečte 50 minut. Rošt mám v troubě uprostřed, kdyby vám začala vánočka z vrchu rychle tmavnout, přikryjte ji alobalem, mezitím se dopeče zbytek.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *