Čas vánoční

Ořechy s kakaovým krémem

Každý rok jsme ujídali babičce jen co je dopekla a naplnila krémem. V Dospělosti už jsme mohli také ty s rumem a to bylo něco, tak dobré plněné ořechy jako od babičky jsem nikdy nejedla. Rumovou verzi nechávám na ní, nealkoholickou verzi dělám já doma. Používám plechové staré formičky, pokud doma žádné nemáte, stavte se ve větších domácích potřebách nebo si je zkuste půjčit od sousedky. Pár let zpátky jsem koupila formičky na ořechy ve tvaru fotvalového míče, pokud máte doma hráče nebo fanouška fotbalu tak s tím zabodujete. Populární jsou teď také silikonové forny alá plech, je tam více kousků a ořechy pečete rovnou v silikonovém plátu.

180 stupňů cca 12 minut,, cca 64  plněných ořechů

Korpusy na plněné ořechy
360 g hladké mouky
100 g vlašských ořechů
140 g cukru
2 žloutky ( vejce velikost M)
0,5 kl vanilkového extraktu
kůra z jednoho citronu ( bio, chemicky neošetřeného)

Pokud máte kuchyňský robot, postup je jednoduchý, jako první dám do mísy mouku a na ní všechny ostatní suroviny. Zapnout robot a čekat. V případě klasického míchání těsta smíchejte mouku, cukr a máslo, pak přidejte žloutky, vanilkokový extrakt, kůřu a vlašské ořechy. Těsto nemusí být nelepivé a pevné, nebude se válet, pouze vtlačovat. Všechna těsta před přípravou cukroví nechávám minimálně den odpočinout v lednici. Pečte na 180 stupňů cca 12 minut. Ořechy zezlátnou a budou vonět.

Krém 
125 g másla
100 g moučkového cukru
2 rovné polévkové lžíce kakaa
50 g mletých vlašských ořechů

Máslo vyndejte z lednice v dostatečném přestihu aby změklo. Vyšlehejte ho moučkovým cukrem a kakaem. Do hladkého vyšlehaného krému přidejte mleté ořechy. Krém jsem dala do zdobícího sáčku se širší špičkou a trochu nanesla na polovinu ořechů. Druhou polovinou jsem krém přikryla. Plněné ořechy skladujte na chladkém místě, krém ztuhne a cukroví se rozleží.

Plněné ořechy mají světlý korpus a tmavý krém, můžete barevnost prohodit. Přidejte kakao do těsta 2-3 polévkové lžíce a v krému naopak kakao vynechte. Plněné ořechy můžete posypat moučkovým cukrem, ten ale používám až těsně před podáváním nebo světlý korpus lehce ozdobte tmavou čokoádou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *