Uncategorized

Tvarohová štola s ovocem a ořechy

Štolu peču posledních 6 let stále podle stejného receptu nejlépe hned ze začátku prosince, pak ji zabalím do alobalu a až do příchodu Vánoc nechám odpočívat ve spodní části lednice. Alobal má velkou výhodu, neláká nikoho sníst štolu dřív než ne ten pravý čas.

Vánoční štola je typ německého pečiva ze Saska. Název pochází z Italského slova „stollo“, což znamená sloup nebo podpěra, a odkazuje na tradiční tvar pečiva, který má připomínat zavinuté dítě.

Recept
500 – 600 g hladké mouky ( více v receptu níže).
1 prášek do pečiva

200 g cukru krupice
2 vejce velikosti M
125 g másla
250 g plnotučného tvarohu
1 čajová lžička vanilkového extraktu ( nebo kvalitní vanilkový cukr, ne vanilínový!)
3 PL rumu
kůra z jednoho bio citronu ( chemicky neošetřeného)
100 g kandovaného ovoce 
100 g nasekaných vlašských ořechů

na obalení štoly potřebujete cca 100 g másla a spoustu moučkového cukru. Pro chuť můžete přidat vanilkový cukr a nebo do másla kápnout vanilkový extrakt. 

Pro přípravu těst používám kuchyňský robot Sencor , základní řada, nic drahého, ale je postačující. Všechny suroviny jsem postupně dala do nádoby která je součástí robota. Rovnou jsem použila hák na těsto a robot jsem zapnula na cca 5 minut. U některých robotů nebo těst je dobré během hnětení stěrkou shrnout suroviny ze stěn nádoby, u těsta na štolu jsem takový problém řešit nemusela. U receptu z minulého roku bylo jen 500 g mouky. Už jsi nepamatuji, jakou jsem použila značku, letos jsem použila značku Klasa a mouku jsem musela přisypávat až na hmotnost 600 g. Začněte s 500 g mouky a případně přisypávejte další. Do štoly můžete použít také jiný druh ořechů nebo sušeného ovoce, vždy to ale nasekejte na menší kusy. 

Po upečení každou štolu pomažte máslem a silně obalte v moučkovém cukru, na něm opravdu nešetřete. Cukr vytvoří sladkou krustu. Štoly po vychladnutí zabalte do alobalu a ve spodní části lednice nechce odpočinout do Vánoc, já mám v plánu první štolu nakrojit na poslední adventní neděli. 

Dobrou chuť.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *