Čas vánoční

Tvarohová štola s ovocem a ořechy

Loni jsem ve článku Vánoce z rychlíku psala recept na štolu. Ještěže tak, při stěhování jsem recept založila a nemohla jsem ho najít. Štolu jsem upekla znova a tentokrát s menší změnou.U štoly je důležité nechat ji uležet, čím dříve ji upečete, tím lepší bude. Odkaz na článek z loňského roku najdete zde, mimo jiné tam je také recept na šlehačková srdíčka

Recept
500 – 600 g hladké mouky ( více v receptu níže).
1 prášek do pečiva

200 g cukru krupice
2 vejce velikosti M
125 g másla
250 g plnotučného tvarohu
1 čajová lžička vanilkového extraktu ( nebo kvalitní vanilkový cukr, ne vanilínový!)
3 PL rumu
kůra z jednoho bio citronu ( chemicky neošetřeného)
100 g kandovaného ovoce 
100 g nasekaných vlašských ořechů

na obalení štoly potřebujete cca 100 g másla a spoustu moučkového cukru. Pro chuť můžete přidat vanilkový cukr a nebo do másla kápnout vanilkový extrakt. 

Pro přípravu těst používám kuchyňský robot Sencor , základní řada, nic drahého, ale je postačující. Všechny suroviny jsem postupně dala do nádoby která je součástí robota. Rovnou jsem použila hák na těsto a robot jsem zapnula na cca 5 minut. U některých robotů nebo těst je dobré během hnětení stěrkou shrnout suroviny ze stěn nádoby, u těsta na štolu jsem takový problém řešit nemusela. U receptu z minulého roku bylo jen 500 g mouky. Už jsi nepamatuji, jakou jsem použila značku, letos jsem použila značku Klasa a mouku jsem musela přisypávat až na hmotnost 600 g. Začněte s 500 g mouky a případně přisypávejte další. Do štoly můžete použít také jiný druh ořechů nebo sušeného ovoce, vždy to ale nasekejte na menší kusy. 

Hotové těsto nechte chvíli odpočinout a pak rozdělte podle potřeby. Tentokrát jsem pekla 4 meší štoly. U dílu těsta uválejte placku a složte jako DL obálku nebo jen uválejte váleček, výběr nechám na vás. 4 štoly z uvedeného množství odpovídají cca 25 minutám pečení při 180 stupních. Dvě štoly nechte péct cca 45 minut a jednu velku zhruba hodinu.

Po upečení každou štolu pomažte máslem a silně obalte v moučkovém cukru, na něm opravdu nešetřete. Cukr vytvoří sladkou krustu. Štoly po vychladnutí zabalte do alobalu a ve spodní části lednice nechce odpočinout do Vánoc, já mám v plánu první štolu nakrojit na poslední adventní neděli. 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *