Čas vánoční

Kokosové pracny

Klasické medvědí pracny děláváme každý rok, je to klasika mezi cukrovím, druhým rokem peču také kokosové pracny, recept jsem našla v jednom z vydání Chuťovka od časopisu Žena a Život, jen jsem si ho na závěr trošku poupravila. Pracny jsou výborné a potřebujete minimum surovin.

200 g hladké mouky
200 g másla
200 g strouhaného kokosu
1 vejce

150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr nebo trocha kokosové moučky ( nechávám strouhaný kokos projít mixerem)

Příprava je velmi jednoduchá, smíchejte mouku s kokosem a přidejte měkké máslo a vejce. Pořádně promíchejte, aby se vše důkladne spojilo. Těsto jsem odpočinout nenechala, ale pár dní v lednici vydrží bez problému. Těsto na pracny se neválí ale vtlačuje do formiček. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 8 minut. Ve větší míse smíchejte moučkový cukr s vanilkovým nebo podle chuti s kokosovou moučkou a ještě horké prany v této směsi obalujte.

Jaké použít formičky? 

Použít můžete klasické plechové nebo tak jako já  silikovou formu ( větší silikonový plát na cca 15 kousků koupíte ve většině domácích potřeb, mrkněte například na Orion). Plechové formičky je dobré vymazat, sádlem nebo máslem, aby se vám hotové cukroví dobře vyklepávalo, nejlépe tak, že formičkou lehce bouchnete o plech. Silikonové formy jsou nepřilnavé, není potřeba žádné další vymazávání, pracuje se s nimi velmi dobře. Celkem je z těsta cca 90 kousků cukroví. Někomu se to může zdát hodně, ale pokud máte velku rodinu která už při pečení ochutnává, budete rádi, že vám vůbec něco zůstane na vánoce.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *