Pečení

Perník s kokosem

Jak mně chyběla vlastní kuchyně. Začátkem srpna začalo naše stěhování a zároveň rekonstrukce nového bydlení. Dva měsíce jsem pořádně nic neupekla, neuvařila. Nebo alespoň mám takový pocit. Vůně perníkového koření ve mně vyvolává hřejivý pocit podzimu. Na perníčky je ještě brzy, ale perník jsem doma nepekla déle než rok, nechápu proč, je výborný.

3 hrnky hladké mouky
1 hrnek třtinového cukru
1 prášek do pečiva
2 PL perníkového koření
5 PL kakaa
500 g bílého jogurtu ( min. 3 % tuku)
1 hrnek rostliného oleje
2 vejce

marmeláda/džem
kokosové kousky, chipsy, lupínky
Tmavá čokoláda
20g másla

Troubu rozehřejte na 170 stupňů.

Ve větší míse smichejte všechny sypké suroviny, dobře je promíchejte, aby se kakalo a koření dostalo opravdu všude. Přidejte bílý jogurt, vejce a olej. Míchejte, dokud se všechny sypké suroviny nespojí s tekutými a nevznikne kompaktní těsto. Není to hned, chce to,  věnovat se míchání dostatečně. Těsto se bude díky oleji odlepovat od stran, nikde nesmí zbýt ani trocha suché směsi.

Vyšší pekáč vyložte pečícím papírem a vlijte těsto. Pečte zhruba 45 minut. Pokud si nejste jisti, udělejte test špejlí. Když se na ni těsto nelepí, je hotovo.

Během pečení rozpalte pánev, nasypte kokosové lupínky a rychlým mícháním a prohazováním je opražte. Trvá to opravdu chviličku. Kokos můžete použít i bez pražení, jen to mu dodá výraznější chuť. Opatrně přiklopte horní polovinou.

Po vychladnutí perník rozdělte na dvě poloviny jako korpus na dort. Spodní polovinu silně pomažte marmeládou nebo džemem, co máte po ruce. Výborná je lesní směs, meruňka nebo rebarbora. Kyselejší varianty udělají zákusek pikantnější.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem, promíchejte a rozetřete ji na celý perník, hned, než čokoláda ztuhne posypte ji kokosem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *