Pečení

Jablečný koláč

Poslední měsíc máme díky stále probíhající rekonstrukci velmi stížené podmínky v kuchyni, přesto se snažím alespoň občas něco upéct. Lukášek miluje jablka a variant na různé koláče, dorty a dezerty máme doma nespočet. Nejčastěji dělám jablečný kompot vařený se skořicí, který když hustě svaříte, můžete použít jako základ koláče. Tentokrát jsem chtěla vyzkoušet něco nového a ač se to na první pohled zdá, není koláč vůbec těžký.

Jako základní těsto můžete také použít vaše oblíbené, já ho připravuji podle receptu níže. Množství mouky je trochu variabilní, každý značka má jinou savost, proto je někdy dobré mít po ruce mouku navíc, kdyby bylo těsto moc řídké. 

250 g hladké mouky
1 vejce
100 g másla
1PL cukru
1KL skořice
40 ml ledové vody (kdyby se s těstem špatně pracovalo)

Cukr smíchejte se skořicí, přidejte mouku a spolu s máslem vytvořte drobenku. Až bude máslo s moukou a cukrem dokonale spojeno, přidejte vejce a pokud je směs stále moc suchá, opatrně přidávejte ledovou vodu. Všechny suroviny je důležité důkladně zpracovat, jen tak docílíte hladké hmoty. Těsto nerozvaluji, ale rovnou do formy vmačkávám. Dno koláčové formy jsem vyložila pečícím papírem a strany vymazala máslem.Těsto postupně vmáčkněte do formy rovnoměrně po celém dnu a také tak, aby bylo do 3/4 výšky okrajů. Dávejte pozor, aby jste neměli nikde díru nebo zbytečně vysokou vrstvu těsta. Dno na pár místech jemně propíchněte vidličkou a můžete přijít na přípravu náplně.

Do koláče potřebujete
cca 4-5 středních jablek
1 zakysanou smetanu ( cca 200g)
1 vejce
3 PL cukru

Zakysanou smetanu, vejce a cukr smíchejte. Množství cukru závisí na kyselosti jablek a také na vaší chuti, tři lžíce jsou pro kyselejší jablka nebo pro milovníky sladkého. Omytá jablka nakrájejte na čtvrtky, z těch pak ukrajujte úhledné, ne moc slabé ani silné plátky. Zhruba 5 plátků z 1/4 jablka. Plátky skládejte tak, aby se kousky jablek překrývaly ( viz foto). Nejprve u okraje, poté uprostřed.

Lžící opatrně polévejte jablka náplní tak, aby se dostala všude, ale zároveň nepřekryla celá jablka. Náplň dávejte nejvíce k okraji a do mezery mezi dva kruhy jablek. Na závěr koláč lehce posypte skořicí, já úplně miluji vůni skořice, která se line bytem.  Pečte na 200 stupňů cca 30 minut. Jablečný koláč je hotový, když je smetana zapečená.

Jablečný koláč je výborný ještě horký, ale budete se vám rozpadat, při servírování s ním wow efekt úplně neuděláte, pokud ho chcete servírovat opravdu pěkný, nechte ho před krájením vychladnout, smetana ztuhne úplně a náplň bude držet pohromadě. 

 

Dobrou chuť.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *