Pečení

Jablečný koláč

Kdysi jsem na internetu našla recept na koláč, který se prezentoval jako toskánský. Co je na tom pravdy, nevím. Recept vycházel ze smíchání všech surovin dohromady a upečení. Jako rychlý koláč k odpolední kávě nebyl špatný,ale stále to nebylo ono. Mám moc ráda obrácený jablečný koláč podle Dity P. ale ne vždy se mi chce dlouze připravovat. Tak jsem si původní „toskánský“recept upravila podle svého, přidala máslo a hnědý cukr. A výborný, vláčný jablečný koláč je na světě.
A je naprosto jednoduchý.

Těsto

200 g polohrubé mouky
150 g bílého jogurtu min. 3% tuku
3 vejce
100 g bílého cukru
6g ( polovina sáčku) prášku do pečiva
1 čajová lžička vanilkové esence

Vejce jsem vyšlehala s cukrem. Postačí chvilka, aby se vejce s cukrem pořádně spojily. Přidala jsem bílý jogurt, raději mám tučnější, pokud máte doma light verze, přidejte raději zakysanou smetanu. Dále jsem vmíchala vanilkovou esenci.  Nakonec jsem přisypala mouku s práškem do pečiva. Koláčovou formu jsem vyložila pečícím papírem a rovnoměrně nanesla těsto. Než jsem si připravila jablka, rozehřála jsem troubu na 180 stupňů.

Náplň
100 g másla
100 g hnědého cukru
3 velká jablka

Jablka i se šlupkou nakrájím na malé kousky. Krájím na co nejdrobnější.  Do většího hrnce jsem dala máslo na větší kousky  a cukr. Ve chvíli, kdy se máslo s cukrem spojí, cukr se rozpustí a vznikne zlatavý sirup a jsem přisypala jablka. Za občasného míchání jsem je vařila cca 5 minut, jablka změkly a karamelový sirup začal houstnout. Poté jsem jablka odstavila z plotny a lžící jsem je opatrně a rovnoměrně nanášela na připravené těsto. Pokud vám v hrnci zbude po jablkách sirup,
nalijte ho rovnoměrně na těsto také, neuškodí, právě naopak propůjčí těstu tu správnou vlhkost.

Koláč jsem pekla 30 minut. Za povrchu zezlátl, některá jablka se propadla do těsta, jiná zůstala na povrchu. Karamelový sirup se dostal do celého těsta a těsto tím zůstalo vláčné.

Tip
Koláč zkuste posypat zlehka skořicí nebo na při servírování přidat kopeček vanilkové zmrzliny. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *