Pečení

Tartaletky s mascarpone

Jak z velkých dortů, zákusků, dezertů udělat malé. Krásný velký dort udělá wow efekt, ale na krájení a servírování nic moc. Už jsme v tom věku, kdy jsou na skoro každé události přítomné děti a přece jen je pro ně snažší vzít si do ruky minidortík, který na dvě kousnutí strčí do pusy a mohou si zase utíkat hrát, než  na talířku naporcovaný kus dortu. Tentokrát jsem se inspirovala u úžasné Ivči z Cat & Cook. Na jejím blogu najdete recept včetně videa na přípravu Cream tarte, number cake nebo jinak řečeno dortu tvořeného ze dvou sušenek a krému.

Recept na těsto zůstal stejný, pekla jsem z tohoto těsta již dvakrát a je to něco úžasného, skvěle se s ním pracuje. Jen jsem kvůli velmi málo času pojala zpracování trošku jinak.  Originální recept máte zde. Nebudu sem recept celý přepisovat, je tak skvělý, že na něm nejde nic změnit a proto pokud by jste ho chtěli vyzkoušet, pošlu vás rovnou na originální stránky. Na web Cat &Cook se určitě podívejte, Ivanka peče nádherné dorty a nejen to, je to jedna z nejšikovnějších českých food blogerek, alespoň pro mě určitě.

Zkrácený a zrychlený postup aneb máma peče s dítětem v zádech.

Vejce s cukrem jsem vyšlehala v kuchyňském robotu ( šlehací metla), dále jsem přidala vanilkovou esenci a na kousky nakrájené máslo. Na chvíli jsem zapnula robot a nechala částečně směs spojit ( metla na řídká těsta). Nakonec jsem po částech přisypala mouku a za pár minut bylo na světě krásné hladké a měkké těsto.

Košíčky jsem předpékala den před prvním plněním a následně jsem je 4 dny uchovávala ve vzduchotěsné nádobě. Plnila jsem je dle potřeby čerstvým krémem.

U krému jsem ubrala cukr a postup zůstal stejný. Šlehala jsem krém na dvakrát, bylo to rychlejší a krém mi oproti prvnímu pokusu připadal pevnější než šlehat litrové množství. To se odvíjí také od robotu/mixéru, který používáte. Já mám jeden ze základních od společnosti Sencor. Není až tak výkonný, ale na běžné domácí pečení postačí. Uvidíme, jak se popere s těsty na cukroví, těch bývá opravdu hodně. Z celkového množství těsta jsem upekla 45 košíčků. Použila jsem silikonové formičky na muffiny a těsto dávala ve slabé vrstvě cca do poloviny formičky. na 180 stupňů jsem pekla 20 minut. Upečené košíčky musí být pevné. Ihned po upečeni jsem je vyklopila z forem, nechala vychladnout a uskladnila.

  • Lépe se mi pracovala se smetanou ke šlehání v krabičce než v kelímku, také chuťově byla výraznější ( Lidl)
  • Mascarpone mám raději ze supermarketu Lidl, naopak mascarpone z San fabio mě zklamalo ( Penny), konzistence byla spíše tekutější. Jiné jsem nezkoušela, budu ráda za vaše typy, kde koupit opravdu dobré. Zkoušeli jste někdy vyrábět mascarpone doma? Při naší spotřebě by se to možná vyplatilo.

Pokud nejste zrovna příznivci mascarpone, zkuste vyšlehat 1 smetanu s polotučným tvarohem a rozpuštěnou čokoládou. Touto směsí můžete plnit košíčky a zdobit dle libosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *