Pečení

Smetanové housky

LC – LowCarb aneb nízkosacharidové stravování plní internet a sociální sítě čím dál více. Nedalo mi to a začala jsem se o tomto způsobu stravování najít co nejvíce informací. Nemám s LC velké zkušenosti, ale časem vám k tomu možná sepíšu článek z pohledu laika.

Úplně LC být nedokážu, ale snažím se alespoň čerpat částečně z receptů a tím odlehčit jídelníček od zbytečných sacharidů a mouky.

Před deseti lety jsem cca rok nejedla vůbec žádné pečivo. Nevydrželo mi to. Na internetu jsem našla recept na Paleo chléb a jak už to u mě bývá zvykem, vytvořila jsem si z toho recept svůj. Z chleba jsou housky nebo spíše tři malé bochánky, které si krájím na tenké plátky.

Původní recept vychází v webu Paleo snadno .

Potřebujete
90g lněných semínek (len hnědý)
50g slunečnicových semínek
3 rovne polévkové lžíce Psyllia ( rozpustné vlákniny)
1 vrchovatou kávovou lžičku soli
3 vejce velikosti M
1 kelímek –  200 g zakysané smetany ( 15% tuku)
1/2 prášku do pečiva bez fosfátu a lepku

Lněná semínka jsem v mixéru rozemlela na jemnou mouku, konzistence byla spíše jako polohrubá, úplně o do hladka se mi to nepovedlo ale v závěru to ničemu nevadilo. Přidala jsem umixovaná slunečnicová semínka. S nimi opatrně, mixovat stačí pár vteřin, jinak si z nich uděláte máslo. Promíchejte se solí a vlákninou ( psyllium). Nakonec jsem přidala vejce a zakysanou smetanu. Místo smetany můžete přidat jogurt ale opravdu tučný ( 10 %), proto dávám rovnou smetanu.  pořádně zamíchejte a nechte nabobtnat. Směs jsem nechala cca 10 minut stát bez povšimnutí. Z lepivé hmoty jsem vytvořila 3 bochánky vzhledu hamburgerových housek. Pekla jsem na 175 stupňů 30 minut.

Není to klasické pečivo, ale s vhodně zvolenou kombinací ostatních surovin poslouží jako kvalitní a výživově hodnotnější náhrada.Na fotografii je jogurtové pečivo s máslem, sypané sýrem grana padano, řeřichou a sedmikráskami. Zkuste si tyhle smetanové housky alespoň jednou upéct a odlehčete jimi svůj jídelníček.

1 thought on “Smetanové housky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *