Pečení

Slané tartaletky

Vypadají jako slané košíčky, já jim říkám tartaletky a vzhledem vám mohou připomínat mini quiche. Je to zkrátka malý slaný koláček plněný čím vás napadne. Nejčastěji dělám verzi se slaninou a sýrem. Na konci článku vám dám tipy na další kombinace chutí. Například na oslavě budou vypadat moc pěkně tartaletky různých druhů.

Základní těsto – můžete použít také na sladkou variantu

1 hrnek hladké mouky ( dávám 1/3 hladké pšeničné +2/3 hladké špaldové)
100 g másla
1 vejce
trocha soli

Chvíli před přípravou vyndám máslo a vejce z lednice, nechám je tam aklimatizovat na pokojovou teplotu. Do mouky zapracujte máslo, špetku soli a nakonec vejce. Důkladně zpracujte všechny suroviny. Těsto nemusí být nelepivá hladká koule. Do formiček ho vmačkávám, může být tedy měkčí konzistence. Než si připravíte náplň, dejte těsto na chvíli do lednice, bude se vám s ním lépe pracovat.

Náplň

1 zakysaná smetana
2 vejce
100 g strouhaného sýru Eidam 30%
100 g slaniny v celku.
menší cibule
sůl, pepř

Cibuli nakrájejte na jemno a opečte na trošce ghí/oleje. Do zlatova opečenou cibulku vyjměte z pánve a opečte na kousky nakrájenou slaninu. Cibuli a slaninu nechte vychladnout, poté k přimíchejte zakysanou smetanu, vejce a sýr. Osolte a opepřete.

Místo zakysané smetany můžete použít také smetanu ke šlehání. Po upečení není náplň tolik tuhá jako u zakysané smetany, ale vychladnutím také více ztuhne. 

Na pečení používám silikonové formičky na mufiny a tartaletky z Tchiba. Mám je už několik let, peču s nimi dvakrát do měsíce a stále jsou ve skvělé formě. Do každé z formiček vmáčkněte rovnoměrně kousek těsta. Formičky na tartaletky vyplňte celé včetně boků, formičky na mufiny jsem vyplnila těstem do poloviny. Do takto předpřipravených košíčků z těsta dejte náplň až těstě pod okraj.

Pečte při 180 stupních zhruba 25 – 30 minut. Těsto zezlátne a náplň se zapeče. Košíček je po upečení tuhý, není problém ho hned po vyndání z trouby vyklopit.

Kombinaci chutí se meze nekladou. Někdy tak otevřu lednici, do košíčků dám co najdu, různé druhy sýru, uzenin, zeleninu, čerstvé bylinky. Smícháním ne úplně obvyklých kombinací vznikne tak famózní chuť, která je až k neuvěření. Popusťte uzdu fantazii a zužitkujte jídlo, které máte doma.

 

Jiné varianty

kozí sýr/camebert s brusinkami
žampiony,
karamelizovanou cibuli
plátky cukety s balkánským sýrem
cherry rajčata s mozzarelou a bazalkou
rajčata s balkánským sýrem
špenát s různými druhy sýru
sušená rajčata, parmazán, olivy, sušená šunka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *