Pečení

Vypečené houstičky

Doma ani jeden kousek pečiva, obchody měly zavřeno a doma požadovali alespoň kousek housky nebo rohlíku. V rychlosti jsem se vrhla do přípravy těsta. Ve městě, kde bydlíme je malé pekařství a každou sobotu ráno pečou čerstvé housky a rohlíky. Pečivo se snažím jíst minimálně, ale tomuhle nejde odolat. Vždycky jsem si myslela, že péct domácí pečivo je strašně náročné na přípravu i na čas. Alespoň u těchto housek to tak není. Byl to první pokus. U kynutého těsta se nemá nic uspěchat a tak nezbývalo než to risknout. Tyto housky jsou extra rychlé, za hodinu je máte horké na stole včetně přípravy. Harmonogram byl následující: Příprava 5 minut, kynutí 25 minut, pletení 5 minut a následné pečení maximálně 25 minut.

Potřebujete

500 g hladké mouky
1 kostka droždí
1 vejce
20 g másla
300 ml vlažného mléka
trocha soli

Ńa potření
1 vejce, hrubozrnná sůl, kmín, mák, sezamové semínko

Do velké mísy nasypte mouku, přidejte trochu soli. Neuvádím přesné množství, někdo má rád méně, někdo více slané. zhruba 1/2 – 1 kávovou lžičku. Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce. Pozor, aby nebylo horké. Přimíchejte vejce, rozpuštěné vlažné máslo a zamíchejte do mouky.  Tak dlouho zapracovávejte všechny suroviny dokud vám nevznikne kompaktní těsto. Těsto jsem nechala vykynout 25 minut na parapetu, na sluníčku,přikryté utěrkou. Za 25 minut ztrojnásobilo svůj objem.

Troubu vytopte na 200 stupňů.

Z těsta si připravte 11 stejných kousků těsta. Pokud by se vám těsto lepilo, lehce posypte moukou. Houstičky jsem umotala jako pletýnky podle skvělého návodu, který najdete ve  videu pana Cuketky. Je to jednoduché, jen u první housky jsem se rozčilovala, pak už to šlo samo.

Umotané housky dejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte solí, kmínem, mákem, zkrátka na co máte chuť.

Pečte maximálně 25 minut.

 

 

2 thoughts on “Vypečené houstičky

    1. Děkuji. V ruce, robotem jsem to zatím nezkoušela. S těstem se dobře pracuje, tak nebyl robot potřeba, je to rychlovka :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *