Na plotně

Krémová žampionová polévka

Miluji houby na všechny způsoby. Bramboračka s houbami je klasika, ale už delší dobu jsem měla chuť na žampionovou polévku, krém. Nejsem polévkový typ, zvládnu bramboračku, kterou miluji díky houbám, česnečku a vývary. Tím končím. Zkusit žampionovou polévku mě lákalo už dlouho a dnes jsem se do ní konečně pustila. Polévka je rychlá a jednoduchá. 

Potřebujete

450 g žampionů
1 litr zeleninového, popřípadě masového vývaru
1 větší cibuli
2,5 PL Ghí / másla/oleje
1 kelímek smetany na vaření 12%

Na zahuštění ( nemusí být)
3 PL hladké mouky
2 dl studené vody

Do hlubšího hrnce dejte 2 polévkové lžíce Ghí. Při smažení cibule mám s Ghí tu nejlepší zkušenost.

Použít můžete ale také máslo nebo olej. Cibuli nakrájenou na drobno na Ghí smažte do zlatova. Pozor na spálení. Trvá to zhruba deset minut, cibule je krásně zlatá, přidejte na kousky nakrájené žampiony. Menší kostičky. Čím menší, tím rychleji budou žampiony hotové. Žampiony opékejte na cibuli tak dlouho, dokud nebudou hnědé, opečené a měkké. Trochu si jich dejte stranou na dozdobení polévky při servírování. Do hrnce přidejte zbytek Ghí, promíchejte a přilijte vývar. 

Žampiony vařte cca 10 minut. Poté je tyčovém mixérem v hrnci rozmixujte do potřebné konzistence. Čím více je rozmixujete, tím více polévku zahustíte. Přilijte celý kelímek smetany na vaření. Pokud je na vás polévka moc řídká, přidejte jíšku. Připravíte si ji smícháním hladké mouky se studenou vodou. Pořádně rozmíchejte a přes sítko vlijte do polévky. Zamíchejte. Pokud přidáváte jíšku, nechte polévku ještě tak deset minut převařit. 

Při podávání žampionovou polévku ozdobte žampiony, které jste si dali stranou a posypte ji třeba petrželkou. Skvěle vám poslouží také sušená. V dnešním počasí je polévka skvělá na zahřátí, u nás teploměr hlásí mínus jeden stupeň a stále sněží. Dobrou chuť. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *