Mrkvový dort s tvarohovým krémem

Mrkový dort ve mě budí pocit jara, Velikonoc, pěkného počasí. Je hutný, mokrý, rozhodně ne dusivý. S krémem je to příjemné spojení chutí, jemný tvaroh a nadýchaná smetana tomu dodají šmrnc.  Dort řadím mezi zdravější a překvapivě chutnal také tátovi, který zdravým věcem moc nedá. Tak ho vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnal.

Korpus:

2 vejce
200 g celozrnné špaldové mouky
300 g mrkve
150 g mletých vlašských ořechů
150 g třtinového cukru
200 g jogurtu
10 PL oleje
1 KL sušeného zázvoru
1KL sušené pomerančové kůry
1,5 KL skořice
2 KL prášku do pečiva ( nejlépe bez fosfátu)

Vejce jsem vyšlehala s cukrem. S elektrickým robotem to půjde rychleji než v ruce. Vyšlehané vejce s cukrem měly krémovou barvu. Pak jsem přidala mleté vlašské ořechy. Pokud nemáte vlašské, vyzkoušejte lískové oříšky nebo mandle. Dále zamíchejte pomerančovou kůru, skořici, zázvor a prášek do pečiva. Důkladně promíchejte, aby se chuť dostaly úplně všude.

Zašlehejte jogurt a olej. Přisypte mouku a míchejte, dokud se neutvoří hladké těsto. Nakonec přidejte na jemno nastrouhanou mrkev.

Z uvedeného množství jsem upekla 2 menší dortové korpusy. 1 korpus jsem pekla na 180 stupňů 35 minut. Pokud by jste chtěli péct jeden velký korpus, prodlužte dobu pečení. Po upečení nechte korpus zcela vychladnout, aby se při krájení nerozpadal.  Pokud budete korpus krájet vychladlý, bude pěkně držet tvar.

Krém:

250 g tvarohu
1 smetana ke šlehání
3 PL třtinového cukru

Krém dělám jednoduchý, lehký, je to takový domácí pacholík. Cukr byl akorát, ve spojení krému s korpusem není ve výsledku dort přeslazený. Množství cukru můžete upravit podle sebe, popřípadě krém osladit jiným sladidlem.

Smetanu jsem vyšlehala do tuha, nejvíc jak to šlo, ale zase opatrně, aby jste z ní neudělali máslo. Přidala jsem tvaroh a nechala ještě chvíli šlehat. Nakonec jsem přidala cukr.

Krém jsem rozdělila na 4 části. Korpus dortu jsem rozpůlila a 1/4 krému jsem pomazala spodní část. Pak už jen stačí přiklopit druhou část a další 1/4 krému nanést na povrch, který jsem nakonec posypala skořicí. Nechte vychladit.

Se skořicí opatrně, ne každý ji snáší dobře. U nás je skořice jasná volba, protože Luky ji dává skoro na všechno, ale opravdu musím korigovat množství.

Dobrou chuť a hezký víkend :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *