Dýňový koláč

Zase ta dýně. Každým podzim ji jíme v takovém množství, aby nám zbytek roku nechyběla. Tentokrát ve formě výborného dýňového koláče s jablky a kořením.

Těsto
170 g hladké mouky
90 g másla
1 KL jedlé sody
1 PL studené vody

 

Náplň

Střední miska dýně hokkaido ( menší dýně, kterou vydlabete)
Středni miska jablek (cca 2,5 jablka)
1 vanilkový pudink
3 PL medu ( dle kyselosti jablek)
Citronová kůra z poloviny z poloviny bio citronu
1KL skořice


Dýni nakrájejte na co nejmenší kousky a totéž udělejte s jablky zbavených slupky. Čím menší kousky, tím lépe. Jablka i dýni dejte do menšího hrnce a přidejte 100 ml vody. Směs vařte 15 minut, za tu dobu vznikne kašovitá směs, dýně i jablka se skoro rozvaří a kousky které zůstanou vařečkou. Co nejčastěji míchejte. Podle šťavnatosti jablek a dýně popřípadě podlijte vodou dle potřeby. Nechte vychladnout.

Po vychladnutí přimíchejte vanilkový pudink, med, citronovou kůru z bio citronu a skořici.

Na koláč jsem použila dortovou formu o stejné velikosti jako je klasická velká koláčová. Formu jsem vymazala trochou oleje, ale nevysypávala. Těsto rozválejte, popřípadě tak jako já vmačkejte rukama rovnoměrně po celé formě s cca okrajem vysokým 1 cm. Náplň nalijte, nandejte na těsto a dejte péct na 30 minut na 175 stupňů.

 

Koláč je výborný podávat lehce posypaný třtinovým cukrem smíchaným se skořicí.


Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *