Na plotně

Rizoto s žampiony a parmazánem

Co si budeme povídat, neznám nikoho, komu by se chtělo v horkých dnech stát hodiny u plotny a vyvařovat. Dostala jsem chuť na rýži, v lednici byly žampiony a tak jsem vykouzlila toto rychlé rizoto v jedné pánvi provoněné bazalkou a sušenými rajčaty.

Ingredience

250 g žampionů
1 cibule
2 sáčky rýže 
50 g parmazánu
2,5 hrnku vodu
4 velká sušená rajčata
pár lístků bazalky
olivový olej
sůl

Cibuli nakrájejte na jemno a dozlatova osmažte na olivovém oleji. Použijte velkou, hlubší pánev. Přidejte očištěné žampiony nakrájené na menší kousky. Krájela jsem je, jak mi přišli pod ruku, včetně nožiček, určitě se nemusíte zdržovat krájením na stejně velké kousky. 


Žampiony restujte, než ztmavnou a změknou. Nejsem žádný expert přes rýži, nekupuji speciální, prostě jen rozstřihněte sáček rýže a nasypte ji do pánve, promíchejte a totéž udělejte s druhým sáčkem. Přilijte vodu a duste pod pokličkou cca 20 minut. Voda se vypaří, rýže změkne. Pokud by se vám zdála stále tvrdá a voda se již všechna vypařila, přilijte opatrně další a chvíli poduste. Dle chuti osolte.

Přidejte najemno nasekané lístky bazalky, množství záleží, jak intenzivní chcete aroma. Sušená rajčata nakrájejte na menší kousky a vmíchejte do rýže. Plotnu vypněte a na závěr přidejte na jemno nastrouhaný parmazán. Udělá krémovou konzistenci a zvýrazní chuť. 

Můžete servírovat ozdobené bazalkou a parmazánovými hoblinkami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *