Jahodový džem

Džemy a marmelády kupujeme minimálně, pokud to lze, snažím se vyrábět home made. Už jen protože víte, co obsahují. Rybízová, malinová, rebarborová, borůvková a mnoho dalších. Dětská klasika je jahodová a právě tu jsme se synem vyráběli dnes.


Ale nebyla bych to já, kdybych zůstala pouze u klasiky. Přidávám recept na jednoduchý džem ve třech variacích.

Jahodový džem

1 kg jahod
0,5 kg bílého cukru
1 gelfix 2:1 – pouze směs bez cukru
1 vanilkový cukr – vanilkový, ne náhrady



Jahodový džem s třtinovým cukrem

1kg jahod
0,4 kg třtinového cukru
1 gelfix 2:1


Jahodový džem s čokoládovou mátou

1 kg jahod
0,5 kg cukru
1 gelfix 2:1
hrst lístků z bylinky máta čokoládová


Omyté a očištěné jahody dejte do většího hrnce. Část rozmačkejte, poměr kousků záleží na vás, já dělám 1:1. Postačí vám šťouchadlo na brambory, hotovo je skoro hned. Přidejte gelfix se dvěma lžícemi cukru a mírně povařte.

Následně přidejte zbytek cukru a nechte směr vařit do zhoustnutí. Zhruba během 10 minut budete mít hotovo. Stupeň tuhnutí džemu vyzkoušejte na malém talířku. Na vrchu se utvoří pěna, kterou sesbírejte děrovanou naběračkou.

Džem hned plňte do čistých sklenic, pevně zavřete a otočte dnem vzhůru.

Postup je stejný ve všech variantách. Džem se třtinovým cukrem má lehký nádech karamelu.
Při výrobě džemu s mátou přidejte ke konci najemno nasekané lístky máty, dvě minuty povařte a plňte do sklenic.


S jahodovým džemem zdaleka nekončíme. V plánu je výroba džemů z přírodnějších surovin. Bohužel nás dnes tlačil čas a jahody by už do dalšího dne nebyly krásné a chutné.


Jaký je váš nejoblíbenější džem?

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *